«Kom til København, og brenn ned byen»

SMS-meldinger oppfordrer til voldelige demonstrasjoner for Ungdomshuset. 37 er arrestert etter nattens gatefest i København.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er den danske avisen Politiken som har fått tak i en av kjedemeldingene som sirkulerer i forkant av ettermiddagens demonstrasjon for det tidligere Ungdomshuset i Jagtvej 69.

Demonstrasjonen starter klokken 15 på Rådhuseplassen i København. Da stålsetter den danske hovedstaden seg i frykt for nye, voldelige opptøyer.

Stoppet Blitz
Politiet i København er forberedt, men har så langt bare hørt rykter om at dagen i dag blir voldsom.

- Vi er klare, så lenge det skal være, sier lederen for kommandosentralen i København, Bent Olsen til Politiken.

Minst 100 blitzere var i natt på vei til Danmark fra Oslo for å delta i ettermiddagens demonstrasjon. Men ifølge Politiken ble bussen med de norske støttespillerne ble stoppet på grensa til Danmark.

I forrige omgang med opptøyer deltok flere norske aktivister i demonstrasjonene.

Det blir fullstendig rolig

Men Ungdomshusets pressegruppe kjenner seg ikke igjen i politiets beskrivelser av den planlagte demonstrasjonen.

"Brenn ned byen": Ungdommen i København sender SMS kjedemeldinger der de oppfordrer til kaos før dagens demonstrasjon for Ungdomshuset. Bildet er fra tidligere opptøyer.
"Brenn ned byen": Ungdommen i København sender SMS kjedemeldinger der de oppfordrer til kaos før dagens demonstrasjon for Ungdomshuset. Bildet er fra tidligere opptøyer. Vis mer

- Vi forventer en fullstendig rolig demonstrasjon. Jeg vet ikke hvilke opplysninger politiet har, men de har i hvertfall ikke vi, skriver en som kaller seg «Jan» i en pressemelding.

Pressegruppa mener at politiet hauser opp stemningen for å få folk til å holde seg hjemme i ettermiddag.

- Jeg håper at folk kommer og ikke lar politiet sabotere den politiske markeringen ved at de skaper unødvendig frykt, står det i pressemeldingen.

I natt samlet rundt 1000 ungdommer seg på rivingstomta til Ungdomshuset og festet med øl, hasj og musikk. Rundt klokken to i natt ble stemningen amper da politiet forsøkte å skru ned musikken.

Det ble kastet flasker mot politifolkene og en av politimennene ble truffet, men ble ikke skadd. Festen endte med 37 arrestasjoner, men sammenstøtene var da langt fra så alvorlige som for en uke siden. 

Forrige helg var det nærmest krigstilstander i bydelen da demonstranter angrep politiet med brannbomber og murstein. Politiet svarte med tåregass. Siden 1. mars har har 732 personer blitt arrestert i forbindelse med Ungdomshuset. 193 av disse er fortsatt fengslet melder det danske nyhetsbyrået Ritzau.

«Kom til København, og brenn ned byen»