MASKERT: Det var 17. februar i fjor at Heyerdahl Gullsmed og Urmaker på Skøyen ble ranet av tre maskerte og væpnede menn. Foto: Politet / NTB scanpix
MASKERT: Det var 17. februar i fjor at Heyerdahl Gullsmed og Urmaker på Skøyen ble ranet av tre maskerte og væpnede menn. Foto: Politet / NTB scanpixVis mer

Kom til Norge for å jobbe - ni dager seinere slo de til mot gullsmeden

Først utsatte de ranet fordi det var for mange kunder hos gullsmeden. Dagen etter slo ranerne til og stakk av med klokker verdt over to millioner kroner. Nå er de dømt.

Kalenderen viste 8. februar 2017, da et fly fra Vilnius landet på Gardermoen. Ut av kabinen kom tre litauiske menn, klare for jobbing i Norges hovedstad. En leilighet i Oslo skaffet av en bekjent blir midlertidig bosted. Mannen med leiligheten vil også hjelpe dem med å skaffe arbeid. Planen skal imidlertid ikke gå som de tre har tenkt.

Ifølge en fersk dom fra Oslo tingrett gikk det bare én uke fra de tre ankom Oslo, til de fikk beskjed om at det likevel ikke var noen jobb til dem der. Samtidig kom kravet om å betale husleie til den bekjente.

Uten penger og jobb hadde de ingenting å gjøre opp for seg med. Mannen med leiligheten kom ifølge dommen med et forslag. Det ligger en gullsmed på Skøyen.

Ranet

17. februar, ni dager etter at de ankom Norge, sitter de tre litauiske mennene i en Audi utenfor Gullsmed Heyerdahl. Dagen før har de vært på plass, men reist fra stedet siden det var mange kunder i butikken.

Klokka nærmer seg 18.30. Gullsmeden skal snart stenge. Den ene av dem holder en replikapistol i hånda, en annen har med seg hammer. Alle er maskerte i det de entrer butikken.

Mens en kunde og den ansatte trues med pistolen, blir glassmontrene knust. En bag fylles raskt opp. Minutter seinere forlater de stedet. Med seg har de klokker til en verdi av 2,1 millioner kroner.

Krasjet fluktbilen

I dommen kommer det fram at de tre sammen forlot gullsmeden på Skøyen i fluktbilen. Få kilometer seinere, på Fornebu, ble det derimot full stopp, da Audien de kjørte krasjet. Uten bil gikk flukten videre til fots, før de i dagene etter dro fra Oslo til Stockholm med buss, og videre med ferge til Riga.

FORLATT: Audien som ble brukt som fluktbil, krasjet ifølge dommen på Fornebu. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FORLATT: Audien som ble brukt som fluktbil, krasjet ifølge dommen på Fornebu. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

I mellomtida jobbet norsk politi på spreng for å avsløre ranerne. DNA-spor ble ifølge dommen funnet på fluktbilens ratt og en jakke som lå i ransbilen. Etter en internasjonal etterlysning via Europol ble to av ranerne pågrepet i Polen og Italia i henholdsvis april og desember. Den tredje er fremdeles på frifot.

I midten av august møtte de to tiltalte i Oslo tingrett. Mens den ene av dem ble dømt til tre års fengsel, fikk den andre to år og ni måneder. I tillegg må de betale drøye 1,4 millioner kroner i erstatning.

Bare tre av totalt 89 klokker er siden ranet funnet igjen. Ifølge dommen finner retten det bevist at handlingen var godt planlagt av bakmenn.

Anker dommen

- På bakgrunn av min klients forklaring i avhør og i retten, så mener jeg han har krav på ytterligere reduksjon i straffen enn det han har fått i tingretten, sier advokat Waqar Malik i advokatfirmaet Malik.

Han er forsvarer for mannen som fikk mildest dom, og som i tingretten forklarte seg svært detaljert om hva som lå bak da ranerne slo til på Skøyen. Ifølge dommen har hans klient blant annet navngitt to menn som står bak organiserte og planlagte forbrytelser i Europa. En av disse er samme mann som krevde husleie fra de to dømte.

Advokat Alexander Behrang Mardazad i advokatfirmaet Aro forsvarer den andre litauiske mannen. Han forteller til Dagbladet at hans klient så langt ikke har tatt stilling til hvorvidt dommen ankes.