Kom til Norge for å stille i rettssak - kastet på glattcelle

Nå vekker saken oppsikt i India.

TILTALT FOR MISHANDLING: Et indisk foreldrepar ble denne uka kastet på glattcelle i påvente av dommen i en sak i Oslo tingrett. Foto: Privat
TILTALT FOR MISHANDLING: Et indisk foreldrepar ble denne uka kastet på glattcelle i påvente av dommen i en sak i Oslo tingrett. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den indiske kvinnen kom fra India til Norge for å stille i Oslo tingrett. Da saken var ferdig i retten, ble hun kastet på glattcelle.  

Kvinnen og hennes indiske mann måtte begge møte i Oslo tingrett denne uka, tiltalt for familievold.

Anklagene gjelder angivelig mishandling av deres sønn, som har ADHD, og aktor har lagt ned påstand om 18 og 15 måneders fengsel for henholdsvis faren og mora.

Seks politifolk ventet Kvinnen og barna har flyttet tilbake til India, mens mannen har blitt i Norge i påvente av rettssaken, som gikk mandag og tirsdag denne uka i Oslo tingrett.

Da rettsdagen var over tirsdag, satt seks politifolk og ventet på de to foreldrene utenfor rettssalen. Både mannen og kvinnen ble kastet på glattcelle.  

- Barnefaren har holdt seg i Norge i påvente av rettssaken, og moren har kommet hit for å stille i retten. Det er ingenting i historikken til denne familien som tilsier at de vil unndra seg straff, sier advokat Marte Svarstad Brodtkorp, som forsvarer mora, til Dagbladet. 

Dom faller mandag Ifølge tiltalen, dreier det seg om ett eller flere tilfeller av mishandling.

- Faren har erkjent at han ved et uhell skåldet sønnen med en varm skje, som han forsøkte å true ham med. Dette handler ikke om familievold, i verste fall er det snakk om et enkeltstående tilfelle av trussel, sier advokat Adeline Brenden-Veisal, som representerer barnefaren, til Aftenposten.

De to er varetektsfengslet fram til mandag, da det faller dom i saken. Politiet frykter at foreldreparet ikke vil komme tilbake til Norge for å sone en eventuell dom, fordi de hadde flybilletter tilbake til India på tirsdag.   

- Dette er mennesker som har gjort alt som er mulig for å følge norsk lov, sier advokat Adeline Brenden-Veisal til Dagbladet.

- De har vært åpne på at de skal tilbake til India, der familien nå bor, sier hun videre.

Bredt omtalt Etter at paret ble kastet på glattcelle, har saken blitt bredt omtalt i indiske medier.

Presidenten i en indisk organisasjon for barns rettigheter, Achyuta Rao, sier til den indiske avisa The Hindu at han mener saken er et brudd på barnets rettigheter, selv om han anerkjenner at norske domstoler må følge de lokale lovene og reglene for å sikre barns velferd.

Brenden-Veisal presiserer overfor Aftenposten at barnevernet har konkludert med at foreldrene skal ha omsorgsretten for gutten.

Ny sak Det er ikke lenge siden en annen norsk omsorgssak vakte oppsikt i India. I januar i år omtalte Dagbladet  de indiske foreldrene Anurup Bhattachaia og Sagarika Chakraborty, som ble fratatt omsorgsretten for sønnen (3) og datteren (1) i mai i fjor.

Den gang engasjerte den indiske regjeringen seg.

I en pressemelding datert 5. januar i år skrev utenriksdepartementet i India at de mener «forholdene i denne saken ikke rettferdiggjør det ekstreme skritt å separere barna og deres biologiske foreldre på lang sikt.»

Frykter konsekvensene Denne gang ser det imidlertid ut til at indiske myndigheter vil holde seg unna.

En kilde i Delhi sier til Times of India at myndighetene ikke vil benytte diplomatiske kanaler i saken.

Marte Svarstad Brodtkorp frykter framtidige følger av arrestasjonen.

- Konsekvensen av dette er at alle utlendinger som blir tiltalt i Norge og møter i en norsk straffesak, står i fare for å bli varetektsfengslet, sier hun til Dagbladet.