Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kom til oss

FLEKKEFJORD (Dagbladet): Lister sykehus sliter med et meget uvanlig problem i norsk sykehussammenheng: de har ikke nok pasienter. Folk med brokk, åreknuter og meniskskader er spesielt velkomne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Du kan trygt kalle det en luksussituasjon. Ventelistene er en saga blott; nå trenger vi rett og slett flere pasienter. Ser vi avdelingene i Flekkefjord og Farsund under ett, kan vi klare 750 operasjoner mer i året, sier overlege Leif Halvorsen i Flekkefjord.

Overlegen har en kjekk jobb om dagen: Han sier ja til de fleste som ønsker å bli operert.

- Vi har stramme budsjetter i likhet med alle andre sykehus i landet, men vår filosofi er å øke operasjonstakten og dermed inntjeningen, forklarer Halvorsen.

Norske sykehus får stykkpris fra fylket for småoperasjoner.

To om dagen

Lister sykehus består av to avdelinger, en i Flekkefjord og en i Farsund. Overlege Halvorsen forteller at Flekkefjord klarer 450 pasienter mens Farsund om ikke lenge kan ta imot 200- 300 pasienter mer enn de gjør i dag.

Totalt kan sykehuset klare nesten to pasienter ekstra om dagen.

- Det er på dagkirurgi vi har overkapasitet. Vi kan ta imot flere både med brokk, åreknuter, meniskskader og nerveforstyrrelser i hendene. Da jeg satte opp en liste over operasjoner de kommende ukene, fant jeg mange hull i timeplanen. Vi kunne strengt tatt sterilisert kvinner i mye raskere tempo enn i dag, men akkurat denne typen inngrep tror jeg det er greit å ha en viss ventetid på - i fall noen skulle ombestemme seg.

Ett års venting

Du skal ikke lenger enn til Rogaland før åreknuteoperasjoner og andre mindre inngrep har ventelister på over et år.

- Vi kan som sagt skuffe unna flere mindre kirurgiske inngrep, mens ortopeden vår har altfor mye å gjøre. Småsykehusene burde spesialiseres, flere og større operasjoner og inngrep burde legges til de store sykehusene, mener Leif Halvorsen.

Ny situasjon

Avdelingsoverlegen i Flekkefjord vil gjerne poengtere at overkapasiteten er en helt ny og uvant situasjon for Lister sykehus.

- Vi har faktisk hatt en jevn økning i antall pasienter de siste fem- seks årene, men den kurven har steget brattere enn vanlig de siste månedene, sier Halvorsen.