ETTERFORSKER: Politiet jobber tirsdag med en omfattende etterforskning etter at to tenåringer ble drept mandag kveld. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ETTERFORSKER: Politiet jobber tirsdag med en omfattende etterforskning etter at to tenåringer ble drept mandag kveld. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Kom til Trondheim i august - nå er 18-åringen siktet for dobbeltdrap

Politiet har fortsatt ikke funnet drapsvåpenet etter drapene i Trondheim.

TRONDHEIM/OSLO (Dagbladet): Politiet gikk tirsdag ut med navnene på de to tenåringene som ble drept i Trondheim mandag kveld. Det var 19 år gamle Nasratullah Hashimi og 17 år gamle Reza Alizada som mistet livet etter å ha blitt utsatt for vold mandag kveld.

Både de to avdøde, et annet voldsoffer og den siktede er av afghansk opprinnelse. Politiet opplyser til Dagbladet at de fremdeles ikke har funnet drapsvåpenet.

Klokka 13 ble det holdt pressekonferanse i forbindelse med saken. På spørsmål om hvor lenge den siktede har vært i Norge, svarer enhetsleder for omsorgsenheten Annika Björnström:

- Den siktede har vært i Trondheim siden august. Han er 18 år gammel.

Siktede har ifølge enhetslederen oppholdt seg i Norge i flere år. Han skal ha bodd på mottak et annet sted i landet siden 2015.

Åsted: Politiet har siktet en ung mann for dobbeltdrap i Trondheim. Kommunen antar at alle de involverte er enslige mindreårige asylsøkere. Video: Lars Eivind Bones / reporter: Trym Mogen Vis mer

- Ingen grunn til bekymring

Den siktede 18-åringen hadde uavklart status, noe som betyr at han ikke visste når han kunne bli sendt ut av Norge. De to drepte hadde opphold i Norge.

- Vi vet ikke noe mer om relasjonen mellom dem enn at de er venner. Vi har heller ikke kjente familiepårørende for noen av dem, sier Björnstrøm.

Ifølge enhetslederen er det ingenting som burde fått dem til å reagere på de involverte før drapene.

- Jeg har lest logger fra forkant. Det er ingen grunn til bekymring. Det er ingenting som har fått meg til å si: «oi, her burde vi reagert». Det er ingenting i evalueringen som tyder på at vi burde hatt varsellampene på. Dette kommer som er stort sjokk, sier hun.

- Krever mer

Ordfører Rita Ottervik sier at Trondheim kommune først begynte å ta imot såkalt uavklarte enslige mindreårige i fjor. Det vil si ungdommer som ikke vet om de får bli, eller når de eventuelt blir sendt ut.

- Det krever mer, konstaterer Ottervik.

Kommunaldirektør for oppvekst og utdanning, Camilla Trud Nereid, forklarer hvilke omstendigheter som ligger til grunn når man tar imot de unge asylsøkerne.

- Denne gruppa ungdommer som kommer til byen med uavklart status med hensyn til om de vil få være her eller ikke, er en særlig sårbar gruppe. Den siktede tilhører denne gruppa, bekrefter Nereid.

DOBBELTDRAP: Oppvekstsjef i Trondheim kommune, Camilla Trud Nereid, sier at de ikke hadde noen indikasjoner på at noe var under oppseiling før en tenåring drepte to andre ungdommer i Trondheim sentrum i går. Reporter: Trym Mogen. Video. Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Björnstrøm legger til at det er unge personer som det er vanskelig å få til å slå seg til ro, fordi framtida er så usikker.

- Det er ungdommer med store traumer i bagasjen. Mange er livredde for å måtte bli returnert til hjemlandet sitt, sier Björnstrøm.

Skutt under pågripelse

Det var en dramatisk situasjon som utspant seg, da mannen som nå er siktet for å ha tatt livet av to menn i Trondheim sentrum mandag kveld, ble pågrepet. På sentralstasjonen ble siktede til slutt omringet av politiet. Kort tid etter ble han skutt i beinet.

- Han hadde et stikkredskap med seg, og hadde skader da vi fant ham. Vi valgte å avfyre skudd for å forhindre selvskading, sier politioverbetjent John Ola Volden ved Trøndelag politidistrikt til Dagbladet.

Det var Adresseavisa som først omtalte saken.

Ifølge Volden er det for tidlig å si noe om hvorvidt stikkredskapet den siktede hadde under pågripelsen, kan knyttes til de to drapene. Siktede var selv hardt skadet etter hendelsen.

- Han ble lagt i koma da han ankom sykehuset, opplyser Volden.

Politioverbetjenten er ikke kjent med om politiet på stedet ble utsatt for trusler i forkant av at siktede ble skutt. Spesialenheten etterforsker pågripelsen, og har etterlyst vitner.

- I mellomtida forsøker vi å avdekke foranledningen til drapene. Vi gjennomfører flere vitneavhør og har krimteknikere på plass på åstedet. Det samles også inn elektroniske spor og videoovervåkning, forteller Volden.

Tett oppfølging

De enslige mindreårige har ifølge Björnström hatt tett oppfølging fra kommunen. Bare en halvtime før drapene i går, var en kommunalt ansatt og så til en av de involverte.

- Det var en ordinær oppfølging på boligen om hvordan han hadde det den kvelden. Alt så på tidspunktet ut til å være helt i orden. Det var ikke noe engstelse, frykt eller noe som tilsa at noe slikt skule skje, sa enhetslederen til Dagbladet tidligere i dag.