Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kom til vårt kontor, Erling Borgen

Krigsadvokaten tar Borgens påstander alvorlig

OPPFORDRING: Krigsadvokaten ønsker å snakke med Erling Borgen angående Borgens nye bok, der han kommer med skarp kritikk av det norske Forsvarets rolle i Afghanistan. Her forlater Borgen lanseringa av sin nye bok på Litteraturhuset i går. Foto: Espen Røst/Dagbladet
OPPFORDRING: Krigsadvokaten ønsker å snakke med Erling Borgen angående Borgens nye bok, der han kommer med skarp kritikk av det norske Forsvarets rolle i Afghanistan. Her forlater Borgen lanseringa av sin nye bok på Litteraturhuset i går. Foto: Espen Røst/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet):- Vi tar slike anklager alvorlig og vi kommer til å granske om det er noen substans i disse anklagene, sier krigsadvokat og Norges fremste ekspert på folkerett Terje Lund. Han er én av fem «vaktbikkjer» Riksadvokaten har for å ta seg av lovbrudd innen militæret.

- Det er straffbart å være vitne til menneskerettighetsbrudd og overgrep uten å melde fra eller gripe inn. Dette er saker som vi er ansvarlig for å følge opp, sier Lund til Dagbladet.

- Medskyldige i krigsforbrytelser
Det var i Dagbladet Borgen kom med påstander om at Norge har deltatt i operasjoner som «på grovt vis» har brutt menneskerettigheter og internasjonale konvensjoner.

- Norske myndigheter, det norske forsvaret og norske soldater er medskyldige i krigsforbrytelser og brudd på menneskerettigheter, sa Erling Borgen til Dagbladet i anledning lanseringen av sin nye bok «Fredsnasjonens hemmeligheter».

Borgen har senere hevdet at han ble feilsitert, men godkjente sitatet per e-post søndag. Lund påpeker at det er en alvorlig forbrytelse hvis norske personell har vært til stede eller vært vitne til grove brudd på menneskerettigheter og norsk lov uten å gripe inn.

Vil samarbeide med Borgen
- Jeg har tidligere påpekt at Norge har ansvar for å få rettsikkerhetsgarantier for fanger de utlevere til afghanske myndigheter, USA eller andre nasjoner. I ytterste konsekvens kan norsk befal eller offiserer bli strafferettslige ansvarlig for medvirkning til drap og tortur, sier Lund.

Han tar Borgens påstand på alvor, og håper nå Borgen kan samarbeide med krigsadvokaten for å se nærmere på påstandene.

- Foreløpig har Borgens påstander vært upresise, og jeg har ikke foreløpig funnet stor grunn til engstelse. Men dette er noe vi må komme til bunns i, og hvis det er noe i dette er jeg villig til å reise tiltale, sier Lund. Han forteller at de har hatt flere undersøkelser av de norske styrkers operasjoner i Afghanistan, og at de foreløpig ikke har funnet noen brudd på norske lover og regler.

Svarer på Borgens spørsmål
- Men hvis vi finner noe vil vi reagerer med en gang, sier Lund. I Borgens bok stiller han en rekke spørsmål om norske elitesoldaters rolle i Afghanistan. Dette er spørsmål som Borgen ikke har konfrontert det norske forsvaret med. Derfor fikk vi Halvor Johansen, oberstløytnant og hovedlærer for spesialoperasjoner ved forsvarets stabsskole, til å svare på dem.

«Hva med de norske soldatene? Utdannes de til soldater som ikke skal føle og tenke, bare adlyde ordre?», skriver Borgen.

- Det er helt feil. Dette er soldater som i høyeste grad som er i stand til selvstendige avgjørelser. De blir meget grundig selektert og er grundig trent foreberedt på å løse de oppgavene med høy moralsk og etisk standard, sier Johansen til Dagbladet.

Borgen skriver at det i USA er avslørt at to psykologer har utarbeidet et eget torturprogram under treningen av amerikanske spesialstyrker. Dette programmet kalles SERE (Survival, Evasion, Resistance and Escape)
Johansen bekrefter at norske spesialsoldater får opplæring i dette programmet, men nekter for at det er et «torturprogram».

- SERE er ikke et torturprogram. Dette handler om overlevelse, å unnslippe, hvordan man skal navigere, og hvordan man skal opptre hvis man blir tatt til fange. Dette handler ikke på noe som helst måte om tortur, sier Johansen.

Hvem drepte norske soldater?
Borgen skriver en hel del norske spesialsoldaters rolle i Task Force K-Bar, de første seks månedene i Afghanistan-krigen.
«Vet vi hvem de drepte var og hvordan de ble drept?», spør Borgen.

- Det er ikke alltid vi kan kommentere opperasjoner som spesialstyrkene har deltatt på. Men de oppdragene som norske spesialstyrker deltok i under K-Bar var hovedsak knyttet til å drive kontroll og verifiseringer av opplysninger under det aktuelle tidsrommet, sier Johansen.

- Hvor mange ble drept av norske soldater?

- Så vidt meg bekjent ingen, sier Johansen.

- Hvorfor blir elitestyrkenes virke holdt hemmelig for det norske folk?

- Er ikke dette ganske kjent da. Det er ikke alle hendelser vi kan fortelle om, men det er ikke slik at vi er røvere uten noen politisk kontroll. Politikerne har full kontroll med det vi gjør, sier Johansen.

Moralsk ansvar
Erling Borgen sier til Dagbladet at han mener Norge har et moralsk, men ikke nødvendigvis juridisk, ansvar for menneskerettighetsbruddene som er blitt begått.

- Norske soldater har vært til stede der folk er blitt banket opp og torturert. Det er ingen bevis for at norske soldater har deltatt i dette, men Norge har et moralsk ansvar, mener Borgen.

Borgen sier han ikke vil kommentere hvorvidt det kan være aktuelt med et møte hos Krigsadvokaten.

- Det vil jeg ikke kommentere. Jeg kjenner ikke til at det slikt møte har vært aktuelt, sier Borgen til Dagbladet.

Generaladvokat Arne Willy Dahl har i dag sendt oss denne redegjørelsen:

- Ingen straffbare handlinger

Dagbladet har onsdag 11. november er oppslag om at krigsadvokaten åpner døra for Erling Borgen, som har kommet med skarp kritikk av det norske Forsvarets rolle i Afghanistan. Som leder av den militære påtalemyndighet ønsker jeg å klargjøre visse forhold rundt oppslaget:

1. Det foreligger ingen konkrete indikasjoner hos oss om straffbare handlinger begått av norske soldater i forbindelse med de operasjonene som Borgen omtaler. Det som er kommet fram fra Borgens side hittil gir heller ikke noen slike konkrete indikasjoner.

2. Borgen er invitert til å legge fram sitt materiale for krigsadvokaten, slik at denne kan vurdere hvorvidt det er grunn til å etterforske noen for straffbart forhold. Men det skal mye til for at den enkelte norske soldat skal holdes strafferettslig ansvarlig for mulige kritikkverdige handlinger begått av en koalisjonspartner.

3. Slik saken fremstår etter Erling Borgens egen presisering i Dagbladet 11. november, dreier den seg mer om politisk kritikk av deler av de operasjonene som norske styrker har vært med på, enn om anmeldelse av straffbare forhold.

- BRUDD PÅ RETTIGHETER: - Norske myndigheter, det norske forsvaret og norske soldater er medskyldige i krigsforbrytelser, brudd på menneskerettigheter, sa Erling Borgen til Dagbladet i anledning lanseringen av sin nye bok «Fredsnasjonens hemmeligheter» Foto: METTE MØLLER
- BRUDD PÅ RETTIGHETER: - Norske myndigheter, det norske forsvaret og norske soldater er medskyldige i krigsforbrytelser, brudd på menneskerettigheter, sa Erling Borgen til Dagbladet i anledning lanseringen av sin nye bok «Fredsnasjonens hemmeligheter» Foto: METTE MØLLER Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media