Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kom tilbake etter seks år: Paula (51) tiltalt for barnebortføring

Seks år etter at Paula Matanovich tok med sønnen til Nicaragua, er hun tiltalt i Norge.

AVVISER SKYLD: Paula Matanovich (51) er nå tiltalt for barnebortføring fra Norge til Nicaragua, men avviser skyld. Foto: Henning Lillegård
AVVISER SKYLD: Paula Matanovich (51) er nå tiltalt for barnebortføring fra Norge til Nicaragua, men avviser skyld. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Snart sju år etter at Paula Matanovich i april 2013 tok med sønnen til Nicaragua er hun tilbake i Norge.

Hun ble pågrepet på flyplassen i Frankfurt, da hun i september i fjor ville besøke sønnen i Norge. Senere ble hun utlevert. Nå er tiltalen klar.

«I perioden 6. april 2013 til 1. juni 2019 holdt hun sin sønn (...) i Nicaragua og således borte fra hans fars omsorg, til tross for at hun og barnets far, Alf Friisø, hadde felles foreldreansvar for barnet», står det i tiltalen fra Statsadvokatene i Oslo.

- Ville renvaske seg

Kort før Matanovich ble pågrepet på flyplassen i Frankfurt hadde sønnen (nå 18) dratt til Norge for å gå på skole, etter seks år i Nicaraguas hovedstad Managua.

Selv om Matanovich vant flere rettssaker i Nicaragua, blant annet om barnebortføring, har Interpol-etterlysningen av henne blitt opprettholdt.

«EN LETTELSE»: «Det er en lettelse at påtalemyndigheten ser at dette er en alvorlig barnebortføring, og jeg er glad for at fakta i saken vil bli vurdert av en domstol i en fungerende rettsstat», skriver Alf Friisø, den nå 18 år gamle guttens far, i en uttalelse til Dagbladet. Foto: Henning Lillegård
«EN LETTELSE»: «Det er en lettelse at påtalemyndigheten ser at dette er en alvorlig barnebortføring, og jeg er glad for at fakta i saken vil bli vurdert av en domstol i en fungerende rettsstat», skriver Alf Friisø, den nå 18 år gamle guttens far, i en uttalelse til Dagbladet. Foto: Henning Lillegård Vis mer

- Jeg var desperat etter å komme hit og renvaske navnet mitt og hjelpe min sønn, sa Paula Matanovich nylig til Dagbladet om hvorfor hun vendte tilbake.

Det får hun en mulighet til den 5. og 6. mars i år. Da er saken berammet i Follo tingrett.

Avviser barnebortføring

Da Dagbladet ringte Matanovich mandag, avviste hun at hun er tiltalt for barnebortføring. Det begrunner hun med at det i tiltalen står at hun holdt sønnen «borte fra hans fars omsorg» og ikke at hun bortførte ham.

- De vil tiltale meg for å ha hindret Alf i å treffe sin sønn. Det er forskjellig fra å bli bortført, sier hun til Dagbladet. Hun avviser samtidig all skyld i det hun er tiltalt for.

Ifølge regjeringens artikkel «Hva er en barnebortføring?» omfatter begrepet «barnebortføring» også tilbakeholdelse.

Politiadvokat John Skarpeid, som innstilte om tiltale overfor Statsadvokatene i Oslo, vil ikke kommentere Matanovich' uttalelser.

Brudd på den aktuelle bestemmelsen, paragraf 261, første ledd i straffeloven, straffes med bot eller fengsel i inntil to år.

- Uskyldig

Paula Matanovich' advokat kommenterer tiltalen på denne måten:

- Min reaksjon er at man må forholde seg til tiltalen slik den er, og at Paula Matanovich fastholder at hun er uskyldig og ser fram til rettens avklaring på dette, sier advokat Erik A. Øyen til Dagbladet.

Slik Dagbladet skrev i en dokumentarartikkel 6. desember er Matanovich rykende uenig med sin eksmann, den norske diplomaten Alf Friisø, om hva som skjedde i 2013 og de neste årene.

I 2015 toppet striden seg, med åpen strid i mediene i Nicaragua og en rettssak som endte med at Friisø ble fengslet for ubetalte barnebidrag. Han slapp fri etter kort tid, mot å betale Matanovich 46000 dollar i kontanter.

Eks-mannen: - Svært belastende

Mens Friisø hele veien har stått hardt på at det dreier seg om en barnebortføring, hevder eks-kona at han var innforstått med en flytting. Overfor Dagbladet har sønnen uttrykt støtte til sin mor.

At Alf Friisø flere ganger tapte i retten i Nicaragua, mener han skyldes at sakene ble «fikset fra starten på høyesterettsnivå i Nicaragua».

Dagbladet har ikke fått noen kommentar til dette fra Nicaraguas høyesterett, men tidligere høyesterettsdommer Rafael Solís uttalte i høst til Dagbladet at han ikke kjente til noe sånt.

«Situasjonen har vært svært belastende for meg og min familie i mange år. Jeg ble fratatt min 11-år gamle gutt uten varsel for nesten 7 år siden, og har knapt sett han i flere år. Det er en lettelse at påtalemyndigheten ser at dette er en alvorlig barnebortføring, og jeg er glad for at fakta i saken vil bli vurdert av en domstol i en fungerende rettsstat», skriver Friisø i en uttalelse til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media