- Kom tilbake for å støtte folket på Haiti

Baby Doc bedyrer sine gode intensjoner.

VIL STØTTE FOLKET: Det har vært uklart hvorfor den tidligere diktatoren Jean-Claude "Baby Doc" Duvalier kom tilbake til Haiti søndag forrige uke, men i går holdt han sin første tale etter hjemkomsten, hvor han uttalte at han øsnker å vise sin støtte til folket på Haiti. Foto: REUTERS / St-Felix Evens
VIL STØTTE FOLKET: Det har vært uklart hvorfor den tidligere diktatoren Jean-Claude "Baby Doc" Duvalier kom tilbake til Haiti søndag forrige uke, men i går holdt han sin første tale etter hjemkomsten, hvor han uttalte at han øsnker å vise sin støtte til folket på Haiti. Foto: REUTERS / St-Felix EvensVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Haitis tidligere diktator Jean-Claude «Baby Doc» Duvalier (59) snakker nå ut om hvorfor han valgte å vende tilbake til landet etter 25 år i eksil.

- Formålet med hjemkomsten er å hedre de rundt 316 000 menneskene som mistet livet i jordskjelvet som rammet Haiti 12. januar i fjor, sa Duvalier i en tale i hovedstaden Port-au-Prince på fredag.

Dette var første gang den kjente eksdiktatoren holdt en lengre til det haitiske folket etter sin uventede hjemkomst søndag 16. januar. Han bedyret at han ønsket å hjelpe til å gjenoppbygge landet og å vise sin solidaritet med det haitiske folket, som det siste året har vært utsatt for store påkjenninger.

Diskutert hjemkomst Årsaken til diktatorens hjemkomst har vært mye diskutert, og fredag skrev The Daily Telegraph at eksdiktatorens hjemkomst kan være del av en gjennomtenkt plan, som går ut på å åpne en sveitsisk bankkonto med 5,7 millioner dollar, over 30 millioner norske kroner.

New Yorsk Times skriver at haitiske myndigheter skal ha stoppet sveitsiske myndigheter fra å utbetale pengene til Duvalier i 2009, da de mener pengene er tjent på ulovlig vis og underslått fra den haitiske regjeringen.

Det har blitt antydet at han ønsket å komme tilbake til Haiti i en kort periode for å bevise at han ikke er etterlyst for kriminelle handlinger i hjemlandet, noe som vil kunne gi ham tilgang til millionene i Sveits.

Hvis dette var planen, gikk det ikke helt som Duvalier hadde håpet på. Tirsdag siktet påtalemyndighetene ham for korrupsjon og underslag av offentlige midler i årene han var diktator i landet.

Store deler av Haitis gjeld stammer fra et lån gitt til eksdiktatoren og hans far, Francois «Papa Doc» Duvalier. Da Baby Doc flyktet fra landet i 1986 tok han med seg store deler av Haitis statskasse.

I talen han holdt under pressekonferansen på fredag uttrykte han sin sympati med menneskene som led og ble mishandlet under hans styre.

Forsvinninger, drap og tortur Eksdiktatoren ble på onsdag også saksøkt for tortur og andre brudd på menneskerettighetene. Det var Michele Montas, tidligere talskvinne for FN, og en gruppe haitere som var fengslet under Duvaliers styre som står for søksmålet, skriver BBC News.

PRESIDENT PÅ LIVSTID: Jean-Claude "Baby Doc" Duvalier snakker med journalister i presidentpalasset i april 1971 etter at han har blitt erklært president på livstid etter sin fars død. Foto: REUTERS/Stringer
PRESIDENT PÅ LIVSTID: Jean-Claude "Baby Doc" Duvalier snakker med journalister i presidentpalasset i april 1971 etter at han har blitt erklært president på livstid etter sin fars død. Foto: REUTERS/Stringer Vis mer

Montas sa hun hadde fremsatt søksmål for vilkårlig fengsling, eksil, ødeleggelse av privat eiendom, tortur og moralske brudd på sivile og politiske rettigheter.

Amnesty International sa fredag at Haitiske myndigheter vil undersøke de påståtte bruddene på menneskerettighetene under Baby Docs 15 år som diktator, skriver CNN.

Gerardo Ducos, forsker i Amnesty International, har levert 100 dokumenter til haitiske myndigheter som beskriver systematisk tortur, fengslinger uten rettsak, forsvinninger og drap som fant sted i Haiti mellom 1971 og 1986.

Duvalier ble erklært president på livstid etter sin fars død i 1971, og ble dermed verdens yngste statsoverhode i en alder av 19 år.

Han styrte landet med et jerngrep i 15 år, frem til han i 1986 ble tvunget ut av landet av et folkelig opprør og press fra USA.

Søndag 16. januar landet han på haitisk jord igjen, etter å ha oppholdt seg i Frankrike i hele 25 år.

HOLDT TALE: Jean-Claude Duvalier holdt en lengre tale til folket, hvor han bedyret sine gode intensjoner på fredag. Foto: AFP PHOTO / HECTOR RETAMAL
HOLDT TALE: Jean-Claude Duvalier holdt en lengre tale til folket, hvor han bedyret sine gode intensjoner på fredag. Foto: AFP PHOTO / HECTOR RETAMAL Vis mer