-  Kom unna med 100 mill

De ansatte ble truet med automatvåpen mens ranerne stjal seddelbunker for kanskje over 100 millioner kroner. Sverige har fått sitt NOKAS-ran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ranet mot den svenske verdisentralen i Akalla nordvest i Stockholm torsdag har mange likheter med ranet av Norsk Kontantservice (NOKAS) i Stavanger. Mens NOKAS-ranerne kom seg unna med 56 millioner kroner, fryktes det nå at ranerne i Sverige kan ha fått med seg over 100 millioner kroner i kontanter. Det meldte svenske medier i går.

Ranerne brukte en stor hjullaster til å knuse porten inn til selve sentralen. Hjullasteren ble stjålet fra et byggefirma like i nærheten.

Under NOKAS-ranet brukte ranerne slegge og maskingevær for å komme seg inn gjennom et vindu hos Norsk Kontantservice.

Sveriges største

Vinduet viste seg å være sterkere enn ranerne først antok, og de svenske ranerne ville tydeligvis ikke gjøre samme tabben.

Pengedepotet tilhører vaktselskapet Securitas og er Sveriges største. Depotet tar imot kontanter fra forretninger og banker fra store deler av Sverige. Pengene ranerne kom seg unna med, skulle brukes til å fylle opp minibanker i Stockholm før lønningshelga.

Nøye planlagt

Svensk politi har registrert likhetene med NOKAS-ranet, men Ulf Göranzon hos länskriminalen i Stockholm vil ikke spekulere i noen sammenheng.

 KRAFTIG SKYTS:  Ranerne brukte en stor hjullaster til å knuse porten da de ranet verdisentralen i Akalla i Stockholm. Alle foto: Expressen
KRAFTIG SKYTS: Ranerne brukte en stor hjullaster til å knuse porten da de ranet verdisentralen i Akalla i Stockholm. Alle foto: Expressen Vis mer

-  Vi utveksler alltid erfaringer med kollegaene våre i Norden når det gjelder slike ran, og vi holder hverandre oppdatert, sier Göranzon.Svensk politi har ikke bedt norsk politi om bistand utover det vanlige Interpol-samarbeidet.

Ifølge den svenske avisa Expressen er det mye som tyder på at ranet var nøye planlagt. Ranet gikk unna på svært kort tid, og det skal bare ha gått fem minutter fra ranerne sprengte porten til de forsvant med byttet.

Ranerne skal ha hatt god kjennskap til lokalene og omgivelsene rundt depotet. Det ble også sprengt en minibank i nærheten, noe politiet mistenker var en avledningsmanøver.

Krampekryss

På samme måte som under NOKAS-ranet kastet ranerne ut såkalte krampekryss for å stoppe eventuelle jaktende politibiler. Over 50 biler punkterte som følge av de spisse krampekryssene ranerne slengte ut.

To kjøretøy politiet antar ble brukt som fluktbiler, ble tent på og forlatt bare minutter etter ranet. Bilene ble funnet i ulike retninger fra pengedepotet.

Automatvåpen

Ranerne var utstyrt med automatvåpen og truet personalet, men i motsetning til under NOKAS-ranet ble det ikke avfyrt skudd. Ingen kom fysisk til skade. Ranet ble utført rundt klokka 04.30 torsdag morgen, men først i går ble det kjent hvor stort utbyttet kan være.

Politiet vet foreløpig ikke hvor mange ranerne var.

-  Det kommer av at vi ikke vet hvilken rolle de brennende bilene har spilt, men det er klart at det har vært flere enn to ranere, sier Göranzon.

Politiet undersøker nå et 100-tall kriminelle som mistenkes for å kunne ha kapasitet til å utføre et slikt nøye planlagt ran.

UTBRENT: En av fluktbilene ble funnet utbrent få minutter etter ranet.
NØYE PLANLAGT: Ranerne kastet ut såkalte krampekryss.