Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kom ut eller dø!

Kampene raser rundt byene hvor Taliban er beleiret. Nordalliansen ber sine afghanske fiender overgi seg, men tilbyr bare døden til bin Ladens utenlandske krigere. Les siste nytt fra fronten!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han sitter på en høyde ved fronten utenfor Kunduz og prater svært nedlatende om de forhatte utlendingene som slåss for Taliban. Mange tilhører de fryktede al-Qaida-soldatene med krigserfaring fra blant annet Kosovo-krigen og Sovjet-invasjonen i Afghanistan. På tv-bilder fra innmarsjen i Kabul har vi sett gjentatte overgrep mot utenlandske soldater. De blir slått, sparket, spyttet på og i flere tilfeller myrdet.

General Mohammad Doud forteller at de forsøker å overtale lavere Taliban-befal til å overgi byen. Ifølge generalen er det 6000 arabere, tsjetsjenere, pakistanere og kinesere i byen, og de nekter Taliban-lederne å overgi Kunduz slik de gjorde med Kabul og Masar-i-Sharif.

- For disse utenlandske terroristene blir det ingen forhandlinger og vi gjør ingen avtaler. De er drapsmenn, fastslår Doud.

29 Nordallianse-soldater ble drept etter å ha blitt lokket til å nærme seg Kunduz for noen dager siden. Mange pakistanere og arabere skal ha blitt evakuert ut av byen med fly i går. Siste nytt er at ordføreren i Kunduz har bedt om to dager til å forhandle fram en fredelig løsning.

Flykter til Pakistan

Mens verden venter på de første kraftige bakkekampene eller at Taliban kaster inn håndkleet, tar nabolandet Pakistan ingen sjanser. De sender store militærstyrker for å forsterke grensa mot Kandahar hvor de frykter at urolighetene skal velte over på pakistansk side. Tropper er i tillegg på vei mot grensa nord i landet.

Vaktholdet er også et forsøk på å forhindre Taliban-ledere og Osama bin Laden fra å flykte. Soldatene fra hæren danner forsvarslinja bak de halvmilitære styrkene som vokter den 2500 kilometer lange grensen. Ifølge innenriksminister Moinuddin Haider har ingen medlemmer av Taliban-militsen eller bin Laden-tilhengere prøvd å krysse grensa, men ifølge BBC er flere titalls uvæpna Taliban-soldater allerede inne i Pakistan.

VOKTER SINE EGNE: To helikoptre med amerikanske spesialstyrker landet hos Nordalliansen i Khwaja Bahuaddin. Der passet de på Andrew Natsios som er sjef for det amerikanske hjelpeprogrammet.Foto: SCANPIX/REUTERS
VOKTER SINE EGNE: To helikoptre med amerikanske spesialstyrker landet hos Nordalliansen i Khwaja Bahuaddin. Der passet de på Andrew Natsios som er sjef for det amerikanske hjelpeprogrammet.Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer
VOKTER SINE EGNE: To helikoptre med amerikanske spesialstyrker landet hos Nordalliansen i Khwaja Bahuaddin. Der passet de på Andrew Natsios som er sjef for det amerikanske hjelpeprogrammet.Foto: SCANPIX/REUTERS
SNØRER NETTET: Før 11. september kontrollerte Taliban over 90 prosent av Afghanistan. Nå har de rundt 20 prosent igjen.
KLAR TIL Å RYKKE: Nordalliansen holder sine posisjoner ved en landsby utenfor Kunduz.Foto: SCANPIX/EPA

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!