KONTROLL: Politiet har nå kontroll på situasjonen på Trandum. De innsatte ble truet med brannslange, før mange så kom ut av luftegården frivillig.
Thomas Rasmus Skaug
KONTROLL: Politiet har nå kontroll på situasjonen på Trandum. De innsatte ble truet med brannslange, før mange så kom ut av luftegården frivillig. Thomas Rasmus SkaugVis mer

- Kom ut frivillig, ellers spyler vi dere!

Massehærverk på Trandum førte til kaos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet rykket ut til massehærverk på Trandum utenfor Jessheim i Romerike ved 19-tiden søndag. Dagbladet erfarer at det var rundt 60 politifolk på stedet, og noen var utstyrt med skjold og gassmasker.

Ved 20-tiden kunne politiet melde om at de hadde fått kontroll på situasjonen. Flere titalls personer skal være pågrepne på Trandum. Politiet sier til NTB at i overkant av 50 personer skal ha deltatt i protesten.

De innsatte på Trandum skal ha streiket i protest mot forholdene i leiren. Planen var å bli ute i luftegården hele natten.
  Innsatsleder på stedet, Jan Robert Pedersen, sier til Dagbladet klokken 20.30 at de har kontroll.   - Vi tømmer luftegården en etter en, for så å få de fort inn igjen der de skal slik at vi får dem varme. Alle har oppført seg rolig, sier han.

- Ingen er skadet, men det er en del materielle skader, sier kommunikasjonsrådgiver i PU, Monca T. Olsen, til Dagbladet.

Kom ut, ellers spyler vi dere!
Politiet ga i 20.10-tida de innsatte følgende valg:

- Kom ut frivillig, ellers spyler vi dere, rapporterer Dagbladets fotograf på stedet.

Omtrent halvparten av de innsate kom ut og ble iført håndjern og ført ut. Fremdeles er det rundt 20 personer i luftegården. Brannvesenet skal tidligere ha prøvd trykket i slangen.

Operasjonsleder Øyvind Strømsborg melder 20.15 om at politiet nå har større kontroll på situasjonen.

- Vi har nå slust ut uromomentene og plassert dem inn på nye avdelinger. Det har roa seg betraktelig her, sier Strømsborg.
   Barrikaderte inngangen Dagbladets fotograf på stedet rapporterte at de innsatte hadde barrikadert inngangen til luftegården med utemøbler.
På andre siden stod politiet klare med skjold, batonger og gassmasker.
- Vi har ikke kontroll på stedet. Vi må gå gjennom bygget systematisk og få kontroll på dem som ikke gjør som vi sier, sa Strømsborg til Dagbladet klokken 19.40.

- Strømmer inn med politi Ved 19-tiden fortalte politiet ved operasjonsleder Øyvind Strømsborg at de hadde fått beskjed om omfattende hærverk på Trandum. Flere og flere enheter ble da sendt mot forvaringssenteret. Ingen av de innsatte skal ha vært aggressive, men de viste seg vanskelig for politiet å få kontroll på situasjonen.

- Det strømmer inn med politibiler på stedet. Det er også ambulanser på stedet, sa Dagbladets fotograf som tidlig befant seg på Trandum.

Streiker i protest En innsatt sier til Dagbladet at de «streiker i protest mot forholdene.

Etter det Dagbladet erfarer har en gruppe innsatte avtalt å ikke komme inn etter dagens siste lufting, mens en gruppe har nektet å bli innelåst for kvelden.

- Vi er klare for å være ute hele natta, sa mannen til Dagbladet.

- Bedre i fengsel Han sier de protesterer mot blant annet at de blir innelåst tidligere i helgene, dårlig mat og manglende trening- og fritidstilbud.

- Det er mye bedre i vanlige fengsler. Der har de bibliotek, treningstilbud og vanlig mat.
Trandum forvaringssenter Trandum er en tidligere militærleir som nå benyttes av Politiets utlendingsenhet.

De som bor på leiren er asylsøkere som har fått endelig avslag på sin asylsøknad, og som holdes varetektsfengslet i forbindelse med utsendelse.

Trandum er Norges eneste lukkede forvaringssenter for utlendinger.

BARRIKADE: De innsatte ved Trandum har barrikadert inngangen til luftegården med hagemøbler. Politiet er utstyrt med skjold og gassmasker.Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
BARRIKADE: De innsatte ved Trandum har barrikadert inngangen til luftegården med hagemøbler. Politiet er utstyrt med skjold og gassmasker.Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer
GASSMASKER: Politiet er utstyrt med gassmasker. Foto: Thomas Rasmus Skaug
GASSMASKER: Politiet er utstyrt med gassmasker. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer