GRUSOMME SCENER: Redningsmannskaper bærer døde ut av våtgassanlegget In Amenas. Overlevende forteller om forferdelige scener med rene henrettelser.  Foto: AP Photo / Anis Belghoul / NTB Scanpix
GRUSOMME SCENER: Redningsmannskaper bærer døde ut av våtgassanlegget In Amenas. Overlevende forteller om forferdelige scener med rene henrettelser. Foto: AP Photo / Anis Belghoul / NTB ScanpixVis mer

- Kom ut, kom ut. De skal ikke drepe deg

Så ble han skutt. - Terroristene brukte gisler til å lokke fram andre fra skjulestedene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Overlevende forteller at terroristene brukte gisler til å lokke fram folk fra skjulestedene i våtgassanlegget In Aménas. En algerier ved navn Chabene sier en av fangene ble truet med pistol, og tvunget til å «berolige» andre med følgende ord:

- Kom ut, kom ut. De kommer ikke til å drepe dere. De leter etter amerikanere..., sier Chabene ifølge The Guardian.

- Noen få minutter senere drepte de ham, fortsetter han.

- La nordmenn i bakken Algeries statsminister Abdelmalek Sellal bekrefter at 37 utlendinger fra åtte land og 29 gisseltakere er funnet drept etter terroraksjonen. Det er fortsatt uklart hva som har skjedd med de fem nordmennene som fortsatt er savnet.

Rumenske Liviu Floria unnslapp gisseltakerne, og sier at han så fire nordmenn bli lagt i bakken og bundet. I et TV-intervju forteller Floria om det han så da gisseltakerne slo til mot et kontorbygg ved boligområdet et stykke unna gassanlegget i Algerie, melder TV 2.

- Jeg så en bil som stoppet ved porten. Fire menn gikk ut. De kom så inn i bygningen, mens de fyrte av skuddsalver og skrek og ropte. De fanget fire nordmenn, som de la i bakken og bandt. På det tidspunktet kunne vi ikke tro våre egne øyne. Vi trodde det var en øvelse, sier Floria.

Henrettet gisler Det britiske gisselet Kenneth Whiteside ble «stilt opp av gisseltakerne og henrettet», sier broren til STV News.

Han er én av fem britiske statsborgere som enten er drept eller savnet i terroraksjonen.

- Han ble henrettet da den algeriske hæren gikk inn for første gang. De bare satte fire personer på rekke og skjøt dem, sier broren Robert Whiteside.

- Hvorfor, aner jeg ikke. Men de gjorde som de gjorde, sier han.

Statsminister Sellal har tidligere bekreftet at gisler ble regelrett henrettet «med skudd mot hodet».

- Takknemlig Den filippinske In Amenas-arbeideren Ruben Andrada forteller at han ble tvunget til å ikle seg eksplosiver «som et smykke», før han og andre ble ført inn i lastebiler. Denne, og andre kjøretøyer som skulle frakte gislene, ble kort tid etter angrepet av algeriske styrker.

Mange av bilene som var rigget med sprengstoff eksploderte, men ikke den med Andrada. Han tror dette er årsaken til at han fortsatt lever. To timer etter ble han funnet med et skuddsår i armen og reddet til sikkerhet.

- Jeg er takknemlig for det de [algeriske soldatene] gjorde. Forsvarsministeren kom innom for å møte meg, og ba om unnskyldning for [at de gikk til angrep]. Jeg sa at det er forståelig, siden dette må ende her i Algerie, og ikke spre seg til andre land, sier han til Al Jazeera fra sykesengen.

Ukjent helt Terroristene som angrep Statoil-anlegget i Algerie hadde med seg to kanadiere og et team bestående av bombeeksperter.

- De var klare til å sprenge gassanlegget til himmels, sier statsminister Abdelmalek Sellal.

Det skjedde ikke. Ifølge statsministeren er det en vakt som kan takkes for at anlegget - og svært mange liv - ble reddet. Denne vakta skal ha forstått alvoret og umiddelbart stengt av gasstrømmen. Deretter utløste han alarmen.

- Det var takket være ham at anlegget ble beskyttet, sier Sellal.