Komet kom for nær sola

Ble fortært under spektakulær solstorm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nok en gang har solteleskopet Soho lyktes i å fange en dødsdømt komets ubønnhørlige ferd mot sola - før det hele kulminerer i et enormt solutbrudd - akkurat som tidligere i år, men denne gangen med tilsynelatende enda større krefter i sving.

Entusiaster En mengde hobbyastronomer sitter til enhver tid og overvåker bildene som kommer inn fra Sohos koronagraf (solteleskop, red.anm.), og det er igjen en av disse som først ble obs på på kometens endelikt og solstormen, som fant sted 1. oktober.

På grunn av koronagrafens formørkelsesskive (som gjør det mulig i det hele tatt å observere solas ytterste atmosfæriske lag koronaen uten at kameraet blir blendet) ser vi ikke hva som skjer når kometen forsvinner ut av syne. Det kan se ut som om kometen, trolig av Kreutz-klassen, forårsaker solutbruddet idet den treffer overflata - men det virker ved nærmere tanke usannsynlig:

Solas masse er nærmest uendelig mye større enn kometens. Sammenstøtet skulle i utgangspunktet kunne sammenliknes med å miste en småstein i Stillehavet.

Dette er tidligere underbygd av at et annet solteleskop, Solar Dynamics Observatory (SDO), som observerer sola direkte, fant at ved det tidligere omtalte sammenstøtet i mai skjedde solutbruddet før kometen kom nær nok til å vekselvirke med solas magnetfelt.

Svært omstridt Men dette er et svært omstridt tema, og ved et tilfelle i juli kunne det se ut som om kometen faktisk påvirket solas plasma og magnetfelt, opplyser solforsker Pål Brekke, seniorforsker ved Norsk Romsenter og tidligere nestleder for Soho.

- Her mener de (entusiastene bak sida spaceweather.com, red.anm.) at vi kanskje har tatt feil, sier Brekke til Dagbladet.

- Hva slags årsak og mekanismer kan man se for seg ligger til grunn, dersom hendelsene har en sammenheng?

- Kometen kan ha «dyttet» borti noen magnetiske løkker slik at disse ble ustabile og ble slynget ut fra sola, sier forskeren.

Solfysikeren understreker at han er skeptisk til hvorvidt kometen faktisk forårsaker solstormen.

- Etter å ha sett litt på SDO-bildene slynges gassløkka ut fra stikk motsatt side av der kometen kommer fra. Så det er nok ingen sammenheng, konkluderer Pål Brekke.

Til nå er ca. 2000 slike komet/sol-treff observert av Soho.

SKEPTISK: Pål Brekke, seniorforsker ved Norsk Romsenter, har liten tro på at kometen faktisk forårsaker solstormen. Foto: OLE C.H. THOMASSEN / DAGBLADET
SKEPTISK: Pål Brekke, seniorforsker ved Norsk Romsenter, har liten tro på at kometen faktisk forårsaker solstormen. Foto: OLE C.H. THOMASSEN / DAGBLADET Vis mer