Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kometen ISON kan ha overlevd møte med sola

Kom ikke ut på den andre siden som ventet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kometen ISON, som lenge har blitt hyllet som en mulig «århundrets komet», så lenge ut til å ha blitt ødelagt i et møte med sola. Den enorme is- og støvballen ble observert av teleskoper idet det forsvant bak sola, men kom ikke like raskt til syne igjen som ventet.

- Kjernen har blitt veldig svak, noe som var uventet. Vi kan ikke være sikre, men det ser ikke bra ut. Vi må fortsette å følge med, sier professor Tim O'Brien til BBC.

Ikke lenge etterpå kunne en imidlertid observere kometen, eller halen, komme ut på den andre siden.

Det er foreløpig uvisst om støvet som kunne ses komme ut på den andre siden av sola faktisk er kometen eller bare rester av den.

Store forventninger Det har vært knyttet store forventninger til ISONs ventede passering av sola. Flere har håpet kometen vil lyse opp nattehimmelen med samme styrke som fullmånen.

Her er ISON på vei mot sola, 25. november. Foto: NASA
Her er ISON på vei mot sola, 25. november. Foto: NASA Vis mer

Det har imidlertid hele tiden vært en sjanse for at ISON skulle bli revet i stykker av solas tyngdekraft og enorme varme når den passerer bare én million kilometer fra stjerna.

- Klokka 20.00 i kveld vil den være bare en soldiameter fra sola. Den vil med andre ord bli utsatt for veldig stor oppheting, samt intense tidevannskrefter fra stjerna, sa professor emeritus Kaare Aksnes ved Universitetet i Oslo til Dagbladet tidligere i dag.

De siste dagene har det blant annet i hovedstaden vært svært farverike solnedganger og soloppganger. Dette har ingen sammenheng med kometen ISON å gjøre, opplyser Aksnes. Han forteller at årsaken til at solnedgangene er uvanlig farverike kommer av at sola ligger lavt, og at det er skyer eller støv som fanger opp farvene

SER IKKE LYST UT:  Fra gledeshopp til skuffelsestårer. Mot slutten av sommeren kom nyheten om at kjendiskometen kunne bli knust av sola, og ikke skape det ventede lysshowet. Foto: NASA
SER IKKE LYST UT: Fra gledeshopp til skuffelsestårer. Mot slutten av sommeren kom nyheten om at kjendiskometen kunne bli knust av sola, og ikke skape det ventede lysshowet. Foto: NASA Vis mer