Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kometens ukjente sang forbauser forskerne

- Vi forventet ikke dette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ti år siden kometjegeren Rosetta la ut på sin 6,5 milliarder kilometer lange reise mot kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko.

De første bildene fra kometen har allerede blitt offentliggjort, men forskerne ble overrasket over å oppdage lydene langt ute  universet.

Det viser seg nemlig at kometen «synger», skriver European Space Agency (ESA) i en pressemelding.

- Fullstendig nytt Det er selvsagt ikke snakk om sang i konkret forstand. Men svingninger i magnetfeltet rundt kometen fører til lyder på mellom 40 og 50 millihertz. Det er mye lavere enn mennesker kan høre; menneskers ører plukker normalt opp lyder mellom 20 Hz og 20 kHz.

For å gjøre lydene hørbare, har ESA økt frekvensen rundt 10 000 ganger, skriver ESA i pressemeldingen.

- Dette er spennende, for det er fullstendig nytt for oss. Vi forventet ikke dette, og vi jobber fortsatt med å forstå fysikken bak det som skjer, sier Karl-Heinz Glassmeier avdelingsleder ved avdelingen for romfysikk ved Braunschweigs tekniske universitet.

Det var Rosettas såkalte magnetometer som oppfattet lydene allerede i august, da kometjegeren befant seg bare 10 mil unna kometen. Ifølge ESA skyldes lydene kometens aktivitet.

De mener kometen frigir nøytrale partikler ut i rommet, hvor de blir elektrisk ladet på grunn av ionisering.

Solsystemets opprinnelse Romsonden Philae fra Rosetta landet på 67P/Churyumov-Gerasimenko onsdag. Til tross for at den trengte tre forsøk, og til slutt landet i en skråning, skal den fungere fint.

Kometer anses å ha nøkkelen til solsystemets opprinnelse. Materialet de består av har vært lite endret siden de ble til for vel 4,5 milliarder år siden.

- Ved å undersøke kjernen til denne kometen, kan vi finne svar på helt tidlige tilstander i solsystemet, sa professor emeritus Kaare Aksnes ved Universitetet i Oslo til Dagbladet i januar.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media