Kometkrasjeren «Deep Impact» er død

NASA har gitt opp forsøkene på å få kontakt med sonden.

FULLTREFFER: Sonden «Deep Impact» beskjøt kometen Tempel 1 med et stort prosjektil i 2005. Deretter fløy den gjennom skyen av gass og støv som ble virvlet opp for å sniffe seg fram til sammensetningen. Bildet viser øyeblikket hvor det vaskemaskinstore prosjektilet treffer. Foto: AP/NASA/NTB Scanpix
FULLTREFFER: Sonden «Deep Impact» beskjøt kometen Tempel 1 med et stort prosjektil i 2005. Deretter fløy den gjennom skyen av gass og støv som ble virvlet opp for å sniffe seg fram til sammensetningen. Bildet viser øyeblikket hvor det vaskemaskinstore prosjektilet treffer. Foto: AP/NASA/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter nesten ni år i rommet, en planlagt kometkollisjon og 7,6 milliarder kilometer på tripptelleren, gir NASA opp «Deep Impact»-sonden. Teamet har forsøkt å få kontakt med romfartøyet i over én måned, uten hell.

- «Deep Impact» har vært en fantastisk sonde som har holdt på lenge. Den ga oss mer data enn vi hadde planlagt på forhånd, og revolusjonerte vår forståelse av kometer, sier EPOXI-oppdragets forskningssjef Mike A'Hearn i en uttalelse.

EN NØTT: «Deep Impact» fløy i 2010 forbi den peanøttformede kometen Hartley 2. Foto: AP/NASA/JPL-Caltech/University of Maryland/NTB Scanpix
EN NØTT: «Deep Impact» fløy i 2010 forbi den peanøttformede kometen Hartley 2. Foto: AP/NASA/JPL-Caltech/University of Maryland/NTB Scanpix Vis mer

Sonden ble skutt opp 12. januar 2005 og satte kurs mot kometen Tempel 1. Vel i juli samme år, «bombarderte» den kometoverflaten med et prosjektil på størrelse med en vaskemaskin. Formålet var å analysere støvet og gassene som virvlet opp.

Kometer er frosne levninger fra da Jorda og solsystemet ble til for over 4.5 milliarder år siden og de har endret seg lite siden den gang. Å analysere stoffene de består av kan derfor gi verdifull informasjon om hvordan alt ble til.

- Fartøyet var ferdig med hovedoppdraget seks måneder etter oppskyting, men forskningsteamet fant nye og interessante ting å gjøre. Takket være oppfinnsomheten til alle som var med, fortsatte «Deep Impact» å gi oss utrolige resultater i åtte år til, sier NASA-manager Tim Larson.

Det utvidede oppdraget inkluderte blant annet en forbiflygning av kometen Hartley 2, observasjoner av andre stjerner med planeter og en rekke bilder av jorda, månen, Mars og kometen C/2009 P1 (Garradd). «Deep Impact» bidro også til å bekrefte at det faktisk finnes store mengder frossent vann på månen.

NÆRMØTE: En kunstnerisk framstilling av «Deep Impact»s kometbombardement. Foto: NASA/AP/NTB SCANPIX
NÆRMØTE: En kunstnerisk framstilling av «Deep Impact»s kometbombardement. Foto: NASA/AP/NTB SCANPIX Vis mer