VANT LOKALVALG: Komikeren Jon Gnarr leder partiet «Besti flokkurin», på norsk «Det beste partiet». Partiet vant kommunevalget i hovedstaden Reykjavik. Foto: Besti flokkurin
VANT LOKALVALG: Komikeren Jon Gnarr leder partiet «Besti flokkurin», på norsk «Det beste partiet». Partiet vant kommunevalget i hovedstaden Reykjavik. Foto: Besti flokkurinVis mer

Komiker med tulleparti vant valg på Island

«Det beste partiet», med komikeren Jon Gnarr i spissen, har vunnet kommunevalget i hovedstaden Reykjavik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Det viser de endelige resultatene fra lørdagens valg. «Besti flokkurin», på norsk «Det beste partiet», fikk 34,7 prosent av stemmene. Det var imidlertid ikke nok til å få absolutt flertall, slik Gnarr hadde håpet på.

Over kan du se partiets egen valgkampvideo med tonene av Tina Turners «Simply the best».

Partiet har gått hardt ut mot politikere og bankfolk og mener de har ødelagt Islands økonomi. Blant partiets viktigste kampsaker er en kraftig opprydning av politikken på sagaøya og sterkere satsing på miljøet.

Men også aparte løfter som gratis håndklær i Reykjaviks svømmehaller, å få en isbjørn til byens dyrehage og bygge Disneyland ved flyplassen i Keflavik står i partiprogrammet, som er lagt ut på YouTube til tonene av Tina Turners «Simply the best».

Har ikke sett maken - Jeg har aldri sett maken, sier Olafur Hardarsson, professor i statsvitenskap ved universitetet i Reykjavik.

- Dette resultatet må helt klart sees i lys av folks generelle misnøye med politikere, partier og de politiske omstendigheter vi har hatt den siste tiden, sier han.

Jon Gnarr, som er en av Islands mest kjente komikere, hevder partiet hans tar politikk på alvor, og forsvarer sterkt sine kandidater, blant dem en tidligere vokalist i popbandet Sugarcubes, en hjemmeværende husmor og en arkitekt, som alle er helt uten politisk erfaring.

På ballen Gnarr sier han ennå ikke har bestemt seg for hvem han vil samarbeide med i bystyret.

- Ballen er på vår banehalvdel nå. Jeg må se på den, studere den og så gjøre noe vakkert med den, sa han til radiostasjonen RUV.

«Det beste partiet» ble valgvinner lørdag med sine 34,7 prosent mens det konservative Selvstendighetspartiet fikk 33,6 prosent. Regjeringspartiene Den sosialdemokratiske allianse og Det grønne venstre fikk henholdsvis 19,1 prosent og fikk 7,1 prosent.

(NTB)