Presidentvalget i Ukraina

Komiker sjokkerer presidenten: - En hard lærepenge for meg

Ingen av kandidatene i det ukrainske presidentvalget klarte å sikre seg nok stemmer. Nå ligger det an til en høydramatisk duell i andre runde.

HARD LÆREPENGE: Sittende president Petro Porosjenko omtaler det foreløpige valgresultatet i Ukraina som «en hard lærepenge». Outsideren og TV-komikeren Vladimir Zelenskij (t.h) leder klart, ifølge foreløpige resultater. Foto: AFP / NTB Scanpix
HARD LÆREPENGE: Sittende president Petro Porosjenko omtaler det foreløpige valgresultatet i Ukraina som «en hard lærepenge». Outsideren og TV-komikeren Vladimir Zelenskij (t.h) leder klart, ifølge foreløpige resultater. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Da 80 prosent av stemmene var talt opp mandag, hadde Zelenskij fått 30 prosent av stemmene. President Porosjenko hadde fått om lag 16 prosent, mens tidligere statsminister Julia Timosjenko hadde fått 13 prosent av stemmene.

- Jeg er veldig glad, men dette er ikke det ferdige resultatet, sier Zelenskyj ifølge BBC og vil ikke ta seieren på forskudd.

Det endelige resultatet er ventet i løpet av mandagen. Ettersom ingen av kandidatene får mer enn 50 prosent, blir det en andre valgomgang 21. april.

Zelenskij har vært sett på som en outsider i kampen om å bli Ukrainas president, men ledet på meningsmålingene i forkant av valget.

Han har markert seg med sterk motstand mot dagens politiske ledelse, som har vært ridd av korrupsjonsanklager. På en fersk meningsmåling fra Gallup svarte kun 9 prosent at de hadde tillit til den sittende regjeringen, noe som skal være det laveste nivået i verden.

- Dette er en hard lærepenge for meg og myndighetene som helhet. Det er en grunn til å jobbe med feilene våre, sa president Porosjenko søndag.

En gruppe med internasjonale valgobservatører har varslet pressekonferanse mandag ettermiddag. Søndag opplyste ukrainsk politi at de har mottatt over 1.600 klager på uregelmessigheter i forbindelse med gjennomføringen av valget.