Komisk raseri

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Førjulstida er høysesong for underholdning. Det går spesialserier på TV, artistene er på juleturné og de som ikke fyller egne lokaler, underholder i lokaler som julebordene har fylt. Men i forgårs og går kom et underholdningsbidrag fra uventet hold. Da kastet en del vanligvis lite underholdende sjef- og andre økonomer seg inn på scenen med et komisk raseri over at sentralbanksjef Svein Gjedrem satte ned renta en drøy måned før de hadde spådd og ventet. De sinteste mener at Gjedrem må gå fordi han ifølge dem må ha gitt etter for politisk press.
  • For alle oss som står utenfor det økonomiske presteskap, kaller forargelsen på smilet. Gradvis går det fram at de rasende mener Gjedrem har brutt en avtale om først å sende et avtalt signal på ett rentemøte i styret i Norges Bank, før han endrer renta i tråd med forhåndsvarselet på det neste. Sjeføkonomene har basert sin rådgivning overfor arbeidsgivere og oppdragsgivere på denne avtalen. I går sukket en av dem i radioen og følte med de av hans klienter som har tapt penger på at Gjedrem hoppet over forhåndsvarselet og gikk rett til en rentereduksjon.
  • De sinte økonomene er ikke uenige med Norges Bank i innholdet i beslutningen. Renta skulle ned. Men de klager over at Gjedrem ikke lenger er forutsigbar og til å stole på. Vi som verken plasserer Gjedrem på linje med orakelet i Delfi eller ser på økonomi som en eksakt vitenskap, merker oss fornuftens ord fra banksjef Jarle Bergo om at det aldri er galt å gjøre det som er riktig. Og tilføyelsen om at dersom et mønster i tolkningen av bankens uttalelser var i ferd med å feste seg, var det på tide at det ble brutt.
  • Sentralbanksjef Svein Gjedrem burde følge opp det som nå er skjedd, med å erstatte den ofte ugjennomtrengelige økonomterminologien med normalt, forståelig språk og klar tale. Det er ikke økonomenes penger og politikk han forvalter, men folkets og nasjonens. I den nåværende ordning er han en aktør med uavhengighet som en del av jobbeskrivelsen. Den synes vi han har tatt godt vare på.