Komisk støtte til Finlands president

Conan O\'Brien drev kampanje for Halonen. I dag er det valg i Finland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mye tyder på at Finlands president Tarja Halonen (62) vil beholde jobben etter dagens valg i Finland.

Selv om de siste meningsmålingene viser at hun mister marginene mot sine konkurrenter, vil hun seire med 52 prosent av stemmene hvis prognosene slår til.

Tidligere i valgkampen viste meningsmålinger at hun ville kapre 60 prosent av finnenes stemmer. Men i det siste har hovedmotstanderne Sauli Niinisto og statsminister Matti Vanhanan knepet inn forspranget.

Stjernehjelp

Men i valgkampen har Halonen fått uventet hjelp fra USA.

TV-komikeren og superstjernen Conan O\'Brien har i høst drevet kampanje for finnenes sittende president på sitt «Late Night with Conan O\'Brien». Showet sendes også på finsk TV fem ganger i uka, og stuntet har derfor gitt mange store oppslag i finske medier.

Årsaken til O\'Briens interesse for finsk politikk er det han mener er Halonens slående likhet med seg selv - spesielt det røde håret.

- Hvorfor jeg støtter Halonen? Fordi hun har hele pakka: En dynamisk personlighet, kvikk i oppfatningen, og viktigst av alt - mitt gode utseende, sier O\'Brien til nyhetsbyrået AP.

LIKE?: Den amerikanske stjernekomikeren Conan O\'Brien har lagt sin elsk på Finlands president  Tarja Halonen (62). I høst har O\'Brien drevet valgkamp for Halonen fordi han mener de er like som to dråper vann. Foto: Scanpix
LIKE?: Den amerikanske stjernekomikeren Conan O\'Brien har lagt sin elsk på Finlands president Tarja Halonen (62). I høst har O\'Brien drevet valgkamp for Halonen fordi han mener de er like som to dråper vann. Foto: Scanpix Vis mer

Suisidal fisk

Halonens støttespillere i Finland lot ikke stjernens støtte gå upåaktet hen. Partiet rykket inn valgreklamet før O\'Briens show på finsk TV.

- Klart det er positivt for vår valgkamp at hun blir nevnt så mye på dette showet, sier Halonens valgkampleder Markku Jaaskelainen.

Blant annet har O\'Brien laget en politisk tullereklame der han diskuterer valget sammen med to finske isfiskere på et vann.

Når de nevner navnet på hovedrivalen i valget, statsminister Matti Vanhanen, spretter en død fisk opp av fiskehullet. Vitsen peker på at selv fisken tar selvmord når der hører navnet.

- Fisk kjenner igjen en dårlig leder, sier O\'Brien med gebrokken finsk latter.

Liker det dårlig

Svertingen blir naturlig nok ikke satt pris på av opposisjonskandidatene. Minst fornøyd er valgkamplederen til tidligere statsminister Sauli Niinisto.

- Dette latterliggjør hele valget. Og hvis det får avgjørende betydning på utfallet er vi i skikkelig trøbbel. Da står Finlands demokrati i fare, sier Harri Jaskari.

Apparatet rundt statsminister Matti Vanhanen tar det mer med ro, selv om sjefen i følge O\'Brien har en dårlig effekt på fisk.

- Dette har liten betydning for vår kampanje. Personlig er jeg lut lei - det har pågått for lenge, og finnes ikke interessant lenger, sier Markus Haapamaki.

Resultater i kveld

Valglokalene i Finland stenger klokken 18.00, og de første opptellingsresultatene er ventet å komme 20.00.

Hvis ikke Halonen får 50 prosent eller flere av stemmene, blir det omvalg mellom henne og kandidaten som får nest flest stemmer.

I Finland velges presidenten for seks år av gangen.