Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Komiske Ali» tatt i veisperring

Amerikanske soldater har tatt til fange Iraks tidligere informasjonsminister Mohammed Saeed al-Sahaf, ifølge den britiske avisa Daily Mirror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En høystående kilde i koalisjonsstyrkene fortalte i går kveld at al-Sahaf ble stanset i en veisperring i en bydel i Bagdad mandag kveld. Eks-ministeren skal ha oppholdt seg hos en slektning i området hvor han har brukt tida etter regimets fall til blant annet å se på tidligere forbudte satellitt-tv-kanaler.

- Nå må han snakke alvor, sier koalisjonskilden til Daily Mirror.

Amerikanske myndigheter har ikke kommentert avisas avsløring. Opplysningene er så langt heller ikke bekreftet av andre kilder.

Ifølge den britiske avisa håper amerikanerne at al-Sahaf har opplysninger om Saddam Hussein - om eks-diktatoren lever og i så fall hvor han gjemmer seg.

"Komiske Ali" ga seg uten kamp da han ble stanset i sin egen bil, og tagg soldatene om å slippe ydmykelsen ved å bli fraktet vekk med en pansret Humvee i all offentlighet. Kulthelten var ikledt en kortermet skjorte. For å sikre seg mot at han skulle begå selvmord, ble han bedt om å fjerne slipset.

Kulthelten fikk stikke innom skjulestedet sitt for å hente tannbørste, barbersaker og bøker. I slektningens hus har han skjult seg sammen med kona Lamia, datteren Thefaf og legesønnene Ziad og Isama siden april. Ifølge slektninger skal han ha vært i en sjokklignende tilstand siden regimet falt.

Sjekk arkivet


Flere saker om "Komiske Ali" på Dagbladet.no

Al-Sahaf fikk tilnavnet «Komiske Ali» etter at han under krigen hevdet at Irak var i ferd med å slå de amerikansk-britiske styrkene, samtidig som styrkene var på vei inn i Bagdad. Han var siste Baath-mann på post dagen statuen av Saddam falt. Under morgenens pressekonferanse insisterte han at:

- Det er ingen amerikanere i Bagdad. De vil overgi seg eller brenne inne i stridsvognene.

Samtidig i bakgrunnen av tv-bildet så seerne amerikanske soldater ta seg gjennom hovedstadens gater mens de vinket til jublende irakere. Ifølge hans kolleger på radiostasjonen kastet al-Sahaf fra seg bereten og distingsjonene og forsvant etter den siste propaganda-opptredenen. Nøkkelen til Mercedesen og satellitt-telefonen kastet han i elva Tigris.

Sjekk fansida til kulthelten!

EVIG OPTIMIST: Informasjonsministeren ble kulthelt i Vesten på grunn av sine fantasifulle løgner om krigens gang. Selv president Bush skrøt av "Komiske Alis" underholdende pressekonferanser. Tross hans iherdige propagandainnsats ble al-Sahaf aldri verdiget en plass på kortstokken over ettersøkte.