Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Komiske Ali» var ambassadør i Norge

Informasjonsminister Mohammed Saeed al-Sahaf gleder nå surfere over hele verden. - Han traff trolig kong Olav, sier tidligere utenriksminster Svenn Stray.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han serverte den ene løgnen større enn den andre mens koalisjonsstyrkene rullet inn i Irak.

«They're coming to surrender or be burned in their tanks.», var ett av utsagnene som vekte latter i den vestlige verden. CNN viste bilder av de amerikanske styrkene stående på flyplassen i Bagdad, men informasjonsministeren

Han gjorde ikke like mye av seg mens han var ambassadør i Sverige og Norge fra 1985 til 1987. Høyres Svenn Stray var utenriksminister da al-Sahaf tiltrådte i 1985.

- Jeg traff ham aldri, sier Stray til Dagbladet.no, som ikke dro kjensel på ham mens han kom med sine fantasifulle utsagn fra Bagdad.

- Nei det gjorde jeg ikke. Jeg kan jo ikke være sikker på at jeg ikke traff ham, men jeg husker ham ikke, sier Stray på telefon fra boligen i Moss.

Men Stray opplyser at det er mer sannsynlig at al-Sahaf traff kong Olav.

- Når det kommer en ny ambassadør er seremonien at han hilser på kongen, ikke utenriksministeren, sier Stray.

- Så du tror han traff Olav?

- Det er sannsynlig, sier Stray.

Stray ble etterfulgt av Knut Frydenlund (Ap) utenriksminister. Også Thorvald Stoltenberg (Ap) fungerte trolig som utenriksminister mens al-Sahaf var ambassadør i Stockholm, med akreditering i Norge.

Svensk UD bekrefter overfor Dagbladet.no at al-Sahaf var ambassadør i Sverige i 1985 til 1987, og at han var i Norge ved flere anledninger.

Vi-elsker-den-irakske-inforamsjonsministeren

Et amerikansk nettsted, Herobuilders.com selger nå en dukke av «Komiske Ali» der han fremdeles snakker over seg. Flere av de mest kjente sitatene følger med.

De selger selvsagt også en dukke av George W. Bush, som også har noen utsagn på samvittigheten.

Men det er Ali-feberen som brer seg akkurat nå.

Nettstedet WeLoveTheIraqiInformationminister selger like godt både t-skjorter og krus med bilde av ministeren, som ikke er funnet.

Flere medier meldte at han skulle ha tatt livet av seg. Det ble forresten også meldt at Saddam Husseins halvbror var drept under et amerikansk bombeslipp, men han ble funnet i live i Bagdad i dag, torsdag.

Siden det ikke er vist noen bilder av den døde Mohammed Saeed al-Sahaf, kan man anta at også han lever i skjul et eller annet sted i eller utenfor Irak.

Mer moro med Ali

«Komiske Ali» fikk sitt navn etter en mer beryktet «Kjemiske Ali», som sto bak gassingen av flere tusen irakere på 80-tallet.

Nå er han attraksjon på mange nettsteder.

<B>ALI: Her forteller Iraks informasjonsminister Mohammed Saeed al-Sahaf hvordan de irakske soldatene nedkjempet de amerikanske soldatene ved flyplassen i Bagdad.
HUSKER IKKE ALI: Her er Svenn Stray sammen med Kåre Willoch i Finland i fjor høst.
<B>MØTTE3 TROLIG ALI: Kong Olav. Bildet er fra 1982.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media