Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Komiske Ali» var hatet tv-sjef

Iraks informasjonsminister Sahaf ble krigens store klovn og fikk vestlige land til å gapskratte. Men hans medarbeidere forteller at han var en motbydelig sjef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BAGDAD (Dagbladet): På Internett er det laget en rekke fansider om den etter hvert så kjente og slagferdige informasjonsminister Mohammad Saeed al-Sahaf, nå kalt «Bagdad-Bob». Dagbladet var på hans arbeidsplass, tv- og kringkastingssenteret i Bagdad, i går. Skuespillere, tv-produsenter og regissører beretter om en mindre komisk side av mannen, som ifølge seg sjøl «snakker bedre engelsk enn denne skurken Bush». Sahaf var veldig glad i kvinner, og misbrukte sin posisjon som tv-sjef for å få dem til sengs. Jenter som ikke ville gå til sengs med ham, risikerte å miste jobben. Hvis Sahaf ble irritert på sine medarbeidere, kunne han spytte på dem og slå dem. Baath-folk fikk æren for å ha laget tv-programmer som Sahafs ansatte sto bak: Regissørene som faktisk produserte stoffet, var aldri med på rulleteksten. Sahaf skal ha lurt unna penger.

- Sahaf var en løgner og en tyv. Han fornærmet oss, spyttet på oss og slo oss, men han var ikke like fæl som Uday. Han var for redd for Uday til det, sier Iraks kjente skuespiller og regissør Ali Jaber (43).

Først da de amerikanske stridsvognene var et par hundre meter unna Iraks informasjonsminister Sahaf, skjønte han at det var på tide å flykte. Forvirret og redd kastet Sahaf seg inn i en svart Mercedes. Siden har ingen sett ham.

- Redd og forvirret

- Jeg har aldri sett ham så redd og forvirret, sier resepsjonisten på Bagdads opplæringsinstitutt for kringkasting, Ali Hamid (26). Han hevder han så Sahaf så seint som 9. april - da amerikanerne tok Bagdad.

- Jeg satt i resepsjonen da Sahaf og hans skadde livvakt kom inn. Idet «Uludj» (Sahafs kallenavn i Irak, betyr «utroende») skjønte at amerikanerne var på vei, flyktet de tre livvaktene hans. Sjøl satte Sahaf seg inn i en Mercedes og forsvant. Stridsvognene skjøt en granat etter bilen, men bommet, hevder Ali Hamid. Siden har ministeren gått under jorda.

Dårlig humør

63-årige Mohammad Saeed al-Sahaf ble født i byen Hillah, sør for Bagdad. Han er sjiamuslim, og studerte engelsk språk og litteratur ved universitetet i Bagdad, hvor han også skal ha truffet sin kone. Sammen har de fire barn.

Sahaf meldte seg inn i Baath-partiet i 1963, og var med i en liten gruppe menn ledet av Saddam Hussein. Oppgaven var å kvitte seg med Saddams mulige utfordrere i partiet. Da Baath tok makta i 1968, ble Sahaf kringkastingssjef.

Allerede da var han beryktet for sitt dårlige humør - og for å straffe arbeidstakerne fysisk. Sahaf var ikke en av Saddam Husseins nærmeste medarbeidere. Som sjiamuslim var han en outsider i det sunnidominerte regimet. I 1973 sluttet Sahaf som sjef.

- Han ble fjernet fordi han hadde så mange seksuelle forbindelser med jenter i kringkastingen, sier tv-tekniker Muhammad Hussein (51).

Han er brydd når han forteller om Sahafs sexhistorier.

- Vi kunne ikke gjøre noen ting. Vi var bare redde. Men det er velkjent at Sahaf er veldig glad i jenter, og at han misbrukte stillingen sin inntil det siste, sier Hussein.

Skuespillere, tv-direktører og regissører står rundt og nikker. Flere kvinnehistorier blir fortalt.

- Noen av jentene var «dårlige» jenter. Andre ble tvunget til å være med ham, sier en som ikke tør si navnet sitt fordi han fremdeles er redd for sin ekssjef.

- Kalte oss rasshøl

Sahaf var så ambassadør i Burma, Italia, Sverige og Norge (1985- 87) og FN. Deretter var han utenriksminister fra 1993 til 2001, for så å vende tilbake som kringkastingssjef - og informasjonsminister. Tv-regissøren for dramaavdelingen, Hamdiya A. Jaffar, har ikke mye til overs for sin ekssjef.

- Når vi var i møte med han, kalte han oss rasshøl og sa at vi fortjente å bli straffet. «Jeg vil slå dere med skoene mine,» sa han gjerne.

Skuespilleren Ali Jabar beskylder Sahaf for å ha puttet store pengesummer i egen lomme.

- Da det nye tv-huset ble bygd, sa Sahaf at han trengte en million dollar bare til inngangspartiet. Porten kostet mye mindre. Sahaf stjal resten av pengene, sier han.

Som irakere flest frykter de ansatte ved Iraks kringkasting at Sahaf og Saddam Husseins regime fremdeles ikke er en saga blott.

- Gjemmer seg i Bagdad

- Jeg er sikker på at han gjemmer seg i Bagdad sånn som alle de andre, sier en kvinne som jobber som tv-regissør.

To iranske aviser har skrevet at Sahaf har begått selvmord, uten at dette er bekreftet. I går meldte en kuwaitisk radiokanal at Sahaf er tatt av amerikanerne.

- Jeg tror han er her i Bagdad. Hvis jeg ser ham igjen, skal jeg vise ham ryggen - slik han gjorde mot oss. Før var jeg redd ham. Nå forakter jeg ham, sier tv-tekniker Muhammad Hussein.

DÅRLIG BETALT: Tv-regissøren for dramaavdelingen, Hamdiya A. Jaffar (t.v), og hennes kolleger fikk bare tre dollar i måneden i lønn fra Sahafs ministerium. - Han lot oss sulte. Jeg ble heller aldri kreditert for de mange tv-seriene jeg laget, sier Jaffar.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media