Komiske Tora

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORSKNING: Det er nesten komisk å lese innlegget om forskningspolitikk fra forskningsminister Tora Aasland 17. juni. Hun sier at hun ikke har registrert noen forslag av betydning fra opposisjonen. Enten er dette ment som en spøk fra statsråden, noe jeg tviler på, eller så har hun ikke fulgt med i den debatten som foreløpig ble avsluttet i Stortinget samme dag. Under Stortingets behandling av forskningsmeldingen fremmet opposisjonen hele 43 forpliktende forslag, Høyre står bak 37 av dem. Dessverre er Tora Aasland statsråd i en regjering som forlater de offensive målene som den forrige regjeringen fikk vedtatt og samlet bred politisk enighet om.

SV-statsråden tror åpenbart også det blir mer til forskning ved å inkludere flere faktorer i regnestykket for å nå målet om at en prosent av BNP skal gå til offentlig forskningsinnsats. Det blir ikke økte midler til forskning av at regjeringen plutselig ønsker å inkludere provenytapet i SkatteFUNN i regnestykket. Det har ingen gjort før, det var ikke inkludert da målsettingen ble vedtatt og ingen andre land gjør det slik. Regjeringen har også forsøkt seg med å fjerne petroleumssektoren fra BNP i regnestykket og snakke om fastlands-BNP, men samtidig beholde petroleumsforskningen «over streken». Disse forsøkene på kreativ bokføring er nesten komiske, og det synliggjør en regjering som er desperate etter å skjule den systematiske nedprioriteringen av forskningen og svekkingen av forskningsambisjonene som har skjedd under dagens rødgrønne regjering.

I meldingen som Stortinget debatterte 17. juni forlater regjeringen de forskningspolitiske målene det var bred enighet om i 2005, og de svekker ambisjonene på de aller fleste områder.

Regjeringen snakker stadig om prosentmålene på bistands- og kulturområdet, men de ønsker ikke lenger å snakke om prosentmål innen forskning. Det tyder på at når målene ikke lenger var innen rekkevidde, så ble andel av BNP plutselig misvisende – men bare på forskningsområdet. Regjeringen har fått mye velberettiget kritikk for forskningsmeldingen, og meldingen har dessverre blitt det endelige beviset for at den rødgrønne regjeringen har svekket ambisjonene og tiltakene den siste perioden.

Det lover ikke godt for fremtiden.