STÅLSETTER SEG: Stemningen i Ferguson utenfor St. Louis er særdeles spent før storjuryen kommer med en avgjørelse i saken mot politimannen som skjøt og drepte Michael Brown. Mange frykter at det kan utløse nye voldelige sammenstøt og rasering av eiendommer. Foto: REUTERS/Kate Munsch
STÅLSETTER SEG: Stemningen i Ferguson utenfor St. Louis er særdeles spent før storjuryen kommer med en avgjørelse i saken mot politimannen som skjøt og drepte Michael Brown. Mange frykter at det kan utløse nye voldelige sammenstøt og rasering av eiendommer. Foto: REUTERS/Kate MunschVis mer

Komité skal undersøke ulikheter i Ferguson

Guvernøren i delstaten Missouri i USA nedsetter et utvalg som skal komme med anbefalinger om hvordan sosiale og økonomiske ulikheter kan løses i protestrammede Ferguson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

St. Louis-forstaden Ferguson har vært rammet av protester etter at en hvit politimann skjøt og drepte den ubevæpnede svarte tenåringen Michael Brown i august.

Mens en lokal jury er i ferd med å avgjøre om politimannen Darren Wilson skal tiltales for drapet eller ikke, har Missouris guvernør, demokraten Jay Nixon, besluttet å nedsette utvalget som skal bestå av 16 personer.

Mer enn en av fem av de 21.000 innbyggerne i Ferguson, som for det meste er svarte, lever under USAs offisielle fattigdomsgrense.

Både i delstaten Missouri og flere andre steder i USA forbereder myndigheter og demonstranter seg på uro mens de venter på svaret fra juryen. Det er særlig ventet protester dersom Wilson ikke blir tiltalt.

September Nixons Ferguson-komité har frist til september neste år med å komme med sine anbefalinger. Det skal den gjøre etter å ha foretatt en gjennomgang av de økonomiske og sosiale ulikhetene som bidro til uroen etter drapet på Brown den 9. august.

- Folk i denne gruppen ble ikke valgt på tross av deres dedikerte tjeneste i politiet, men på grunn av den, sier den svarte presten Starsky Wilson, som er en av lederne i komiteen.

- Andre av oss er i ikke i panelet på tross av våre handlinger i de patriotiske protestene, men på grunn av dem, sier han videre.

Også en ung aktivist og forretningsfolk er i panelet.

- De er forent av en felles lidenskap for å fremme forståelse, for å fremskynde bedring, sikre like muligheter til utdanning og arbeid og for å sikre våre innbyggeres rettigheter, sa Nixon om panelet.

Unntakstilstand Nixon erklærte mandag unntakstilstand i Missouri og ba nasjonalgarden være i beredskap for å støtte politiet dersom protester bryter ut etter juryens avgjørelse. Tjenestemenn har sagt at det er trolig av beslutningen vil bli gjort kjent denne måneden.

Tirsdag var det ingen soldater å se i gatene i Ferguson, men folk fortsatte å sette lemmer foran butikkvinduer i tilfelle det bryter ut protester.

Det er ulike versjoner av hva som hendte da politibetjent Wilson skjøt og drepte Brown. Noen vitner sier Brown hadde hendene i været og var i ferd med å overgi seg da han ble skutt, mens andre har hevdet at det Wilson måtte forsvare seg og at det var en fysisk krangel mellom de to.

(NTB)