Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Komité skal undersøke ulikheter i Ferguson

Guvernøren i delstaten Missouri i USA nedsetter et utvalg som skal komme med anbefalinger om hvordan sosiale og økonomiske ulikheter kan løses i protestrammede Ferguson.

STÅLSETTER SEG: Stemningen i Ferguson utenfor St. Louis er særdeles spent før storjuryen kommer med en avgjørelse i saken mot politimannen som skjøt og drepte Michael Brown. Mange frykter at det kan utløse nye voldelige sammenstøt og rasering av eiendommer. Foto: REUTERS/Kate Munsch
STÅLSETTER SEG: Stemningen i Ferguson utenfor St. Louis er særdeles spent før storjuryen kommer med en avgjørelse i saken mot politimannen som skjøt og drepte Michael Brown. Mange frykter at det kan utløse nye voldelige sammenstøt og rasering av eiendommer. Foto: REUTERS/Kate Munsch Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

St. Louis-forstaden Ferguson har vært rammet av protester etter at en hvit politimann skjøt og drepte den ubevæpnede svarte tenåringen Michael Brown i august.

Mens en lokal jury er i ferd med å avgjøre om politimannen Darren Wilson skal tiltales for drapet eller ikke, har Missouris guvernør, demokraten Jay Nixon, besluttet å nedsette utvalget som skal bestå av 16 personer.

Mer enn en av fem av de 21.000 innbyggerne i Ferguson, som for det meste er svarte, lever under USAs offisielle fattigdomsgrense.

Både i delstaten Missouri og flere andre steder i USA forbereder myndigheter og demonstranter seg på uro mens de venter på svaret fra juryen. Det er særlig ventet protester dersom Wilson ikke blir tiltalt.

September Nixons Ferguson-komité har frist til september neste år med å komme med sine anbefalinger. Det skal den gjøre etter å ha foretatt en gjennomgang av de økonomiske og sosiale ulikhetene som bidro til uroen etter drapet på Brown den 9. august.

- Folk i denne gruppen ble ikke valgt på tross av deres dedikerte tjeneste i politiet, men på grunn av den, sier den svarte presten Starsky Wilson, som er en av lederne i komiteen.

- Andre av oss er i ikke i panelet på tross av våre handlinger i de patriotiske protestene, men på grunn av dem, sier han videre.

Også en ung aktivist og forretningsfolk er i panelet.

- De er forent av en felles lidenskap for å fremme forståelse, for å fremskynde bedring, sikre like muligheter til utdanning og arbeid og for å sikre våre innbyggeres rettigheter, sa Nixon om panelet.

Unntakstilstand Nixon erklærte mandag unntakstilstand i Missouri og ba nasjonalgarden være i beredskap for å støtte politiet dersom protester bryter ut etter juryens avgjørelse. Tjenestemenn har sagt at det er trolig av beslutningen vil bli gjort kjent denne måneden.

Tirsdag var det ingen soldater å se i gatene i Ferguson, men folk fortsatte å sette lemmer foran butikkvinduer i tilfelle det bryter ut protester.

Det er ulike versjoner av hva som hendte da politibetjent Wilson skjøt og drepte Brown. Noen vitner sier Brown hadde hendene i været og var i ferd med å overgi seg da han ble skutt, mens andre har hevdet at det Wilson måtte forsvare seg og at det var en fysisk krangel mellom de to.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling