Ukraina-krigen

- Kommandoen har forlatt Kherson

Den russiske kommandoen i Kherson har flyttet over på Dnipros østlige bredde, ifølge ukrainsk guvernør.

HARDE KAMPER: Noen av krigens hardeste kamper foregår i Kherson-området. Her sprenges det som ifølge ukrainerne er et russisk ammunisjonslager, i Nova Kakhovka i juli. foto: EyePress News/Shutterstock/NTB
HARDE KAMPER: Noen av krigens hardeste kamper foregår i Kherson-området. Her sprenges det som ifølge ukrainerne er et russisk ammunisjonslager, i Nova Kakhovka i juli. foto: EyePress News/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Vitalyj Kim, guvernør i Mykolajiv oblast, har den russiske militære kommandoen i Kherson-området nå forlatt Kherson by og flyttet over på elva Dnipros venstre (østlige) bredde, skriver avisa Kyiv Independent.

Opplysningene er så langt ikke kommentert fra russisk offisielt hold.

Den britiske militære etterretningen, derimot, melder i dag at de to hovedbruene som gir tilgang til lomma av russiskokkupert territorium på vestbredden av Dnipro i Kherson oblast, «nå trolig er ute av bruk når det gjelder betydelige militære forsyninger».

Ødelegger bruer

Ukrainerne har i flere uker hatt en stor offensiv i gang for å gjenerobre Kherson - som ble tatt av russiske styrker tidlig i krigen.

En viktig strategi har vært å ødelegge bruer over Dnipro, som stedvis er svært bred. Det skaper store problemer for russiske forsyningslinjer og troppeforflytninger.

- ØDELAGT: Ukrainerne skal ha ødelagt denne brua over Dnipro ved Nova Kakhovka-kraftverket, noen mil fra Kherson by. Foto: Olga Maltseva / AFP / NTB
- ØDELAGT: Ukrainerne skal ha ødelagt denne brua over Dnipro ved Nova Kakhovka-kraftverket, noen mil fra Kherson by. Foto: Olga Maltseva / AFP / NTB Vis mer

Ifølge britene rammet ukrainerne onsdag ei bru over Nova Kakhovka-demningen noen mil lenger oppe i Dnipro fra Kherson by, og gjorde brua dermed «trolig ubrukelig for tyngre militære kjøretøy». Ifølge Kyiv Independent har ukrainerne med dette delt okkuperte Kherson oblast i to.

Ferjer

Britene opplyser videre at russerne bare delvis har lyktes med overflatiske reparasjoner av den sentrale Antonivskyj-brua, som ble ødelagt i juli. Også hovedjernbanebrua ved Kherson by er skadd, og russerne har brukt ei pongtongferje som hovedfartsåre for forsyningene over Dnipro.

FRONTLINJENE: Slik står frontlinjene i krigen pr. 12. august, ifølge den britiske militære etterretningen. Grafikk: Defence Intelligence
FRONTLINJENE: Slik står frontlinjene i krigen pr. 12. august, ifølge den britiske militære etterretningen. Grafikk: Defence Intelligence Vis mer

- Selv om Russland lykkes i å utføre betydelige reparasjoner på bruene, vil de fortsette å være sentrale sårbare punkter. Bakkeforsyninger til de flere tusen russiske soldatene på vestbredden avhenger med stor sikkerhet av bare to krysningspunkt for pongtongferjer, skriver britene, og fortsetter:

- Med forsyningslinjene forstyrret vil mengden utstyr Russland har klart å samle opp på vestbredden, sannsynligvis bli nøkkelfaktoren i styrkens utholdenhet.

FRONTEN: Video skal vise byen Piskyj ved fronten i Ukraina som bombes av russiske styrker. Video: Twitter. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Prioriterer også Donbas

Arne Bård Dalhaug, pensjonert generalløytnant og tidligere forsvarstopp, tegnet i juli overfor Dagbladet et bilde av at russerne kan ha begått en stor taktisk feil ved å satse tungt på både Kherson og Donbas.

- Spørsmålet er om det var riktig prioritert å sende så store styrker til Donbas, sa han - og pekte på at russerne må trekke styrker ut av Donbas for å styrke innsatsen i Kherson, som han anser som langt viktigere strategisk enn førstnevnte.

«Russifisering»

Russerne har åpenlyst ambisjoner om å «russifisere» okkuperte Kherson så fort som mulig - gjennom blant annet innføring av russisk mobilnett, russisk språk i skolen, og en planlagt folkeavstemning om hvorvidt regionen skal bli en «folkerepublikk» på linje med Luhansk og Donetsk.

MOTSTAND: Ukrainere demonstrerer mot de russiske okkupantene i Kherson i april. Foto: Reuters/NTB
MOTSTAND: Ukrainere demonstrerer mot de russiske okkupantene i Kherson i april. Foto: Reuters/NTB Vis mer

Dette prestisjefylte prosjektet står nå i fare.

- De har ryggen mot Dnipro, forklarte Dalhaug i juli.

Han mente russerne har «et klassisk forsyningslinjeproblem» i og med at de har gått over den brede elva.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer