Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kommandøren byttet hemmeligstemplede dokumenter mot prostituerte, hotellrom og sprit

Mannen som var «verdt sin vekt i gull» har nå fått sin dom.

FIKK SIN STRAFF LANGFREDAG: Kommandør Daniel Dusek må sitte 46 måneder i fengsel for sine synder. Foto: US Navy / Zuma Press / NTB Scanpix
FIKK SIN STRAFF LANGFREDAG: Kommandør Daniel Dusek må sitte 46 måneder i fengsel for sine synder. Foto: US Navy / Zuma Press / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kommandør Daniel Dusek (49), i den amerikanske marinen, innrømmet i fjor å ha byttet hemmeligstemplet informasjon mot prostituerte, hotellrom og sprit. 

Det var bare starten på opprullingen av en av de største bestikkelsesskandalene i amerikansk militærhistorie, skriver BBC.

Fredag fikk Dusek sin straff, idømt til 46 måneder i fengsel. Dusek må også betale en bot på 100 000 dollar, omtrent 900 000 norske kroner, for å tjent enorme summer for sine kumpaner ved å sørge for at USAs marine ankret opp i visse havner igjen og igjen. 

- Sviket er det verste Selv fikk han opphold på luksushoteller, selskap av prostituerte og sprit i gjengjeld. 

- Det er helt ubegripelig for retten at noen i din posisjon i USAs marine vil selge seg basert på det som ble gitt deg: Hotellrom, underholdning og tjenester fra prostituerte, sa dommer Janis Sammartino under domfellelsen ifølge BBC.

Dusek skal ved flere anledninger ha brukt sin innflytelse i marinen til fordel for selskapet Glenn Defense Marine Asia (GDMA). I flere tiår har GDMA tilbudt amerikanske marinefartøy havnetjenester.

Dusek sørget for at marinefartøyene stadig oftere endte opp i en havn styrt av GDMA, og som myten sier sitter pengene løst når sjømenn har landlov. Dermed lå det store penger i å få marinen til å velge nettopp havner eid av GDMA.

- Duseks svik er det verste, fordi marinen la så mye tillit, makt og myndighet i hans hender, sa statsadvokat Laura Duffy under rettssaken. 

Svindyrt havnestopp Mannen som skal ha orkestrert korrupsjonen er forretningsmannen Leonard Francis - han erklærte seg skyldig i saken i fjor. 

Ved én anledning skal Dusek ha sørget for at hangarskipet USS Abraham Lincoln ankret opp i havna Port Klang i Malaysia, som er eid av nettopp Leonard Francis. Det stoppet alene skal ha kostet USAs marine 1,6 millioner dollar, ifølge CNN.  

- Dette er en passende straff for en mann som var så nyttig for sine medsammensvorne at de kalte ham «verdt sin vekt i gull», fortsatte statsadvokat Duffy.

Hele Norges coronakart