FÅR KJEFT: Oberstløytnant Harald Høiback hevdet at kvinnelige soldater svekker stridsevnen. Nå møter han motbør fra andre offiserer. Foto: Privat
FÅR KJEFT: Oberstløytnant Harald Høiback hevdet at kvinnelige soldater svekker stridsevnen. Nå møter han motbør fra andre offiserer. Foto: PrivatVis mer

Kommandørkaptein raser mot uttalelser om kvinner i forsvaret

Kommandørkaptein Benedicte Flakstad reagerer sterkt på oberstløytnant Harald Høibacks påstand om at kvinner i forsvaret svekker Norges stridsevne. 

– Jeg er helt uenig, og det baserer jeg på tilbakemeldinger fra menn og kvinner i forsvaret. Ut ifra den kunnskapen jeg har angående fysiske krav, øving og trening før man kan sendes i operasjoner kan jeg ikke skjønne at det stemmer, sier Flakstad, som er tidligere mottaker av Forsvarets likestillingspris, til VG.

Høiback uttalte denne uken at gutter i snitt er sterkere og raskere, og at det derfor historisk sett er militære grunner til at det finnes så få kvinner i kampavdelinger.

– Man trenger ikke være rakettforsker for å skjønne at det er fysiske forskjeller på kvinner og menn, men det er bare et element av flere viktige, sier Flakstad, og gir en rekke eksempler:

– I en krigssituasjon er det minst like viktig å ha situasjonsforståelse, beslutningsevne, god kommunikasjon og evne til å utnytte kompetansen i laget.

Brigadesjef Eldar Berli sier til avisen at kvinner ikke svekker Norges stridsevne.

– Jeg støtter han fullt ut. Hans uttalelser i denne saken har en helt annen tyngde som operativ sjef enn en som sitter på kontoret og forsker, sier Flakstad.

(NTB)