GISSELSITUASJON: Ni væpnede menn har tatt et ukjent antall gisler på en restaurant i Dhaka, Bangladesh. Video: Reuters Vis mer

Kommandosoldater stormet restaurant etter ti timer langt gisseldrama i ambassadestrøk i Dhaka

IS har påtatt seg ansvaret. Alle gisseltakerne skal være drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mellom sju og ni væpnede menn stormet sent fredag kveld restauranten Holy Artisan Bakery i et ambassadestrøk i Bangladeshs hovedstad Dhaka.

Ekstremistgruppa IS har via sitt talerør Amaq tatt på seg ansvaret for angrepet. Amaq hevder at IS har drept 20 personer fra forskjellige land, ifølge BBC. Disse tallene er imidlertid ikke bekreftet av lokale myndigheter.

I morges norsk tid melder blant andre CNN at gisselaksjonen er over etter at kommandosoldater stormet restauranten. Litt senere bekrefter Bangladeshs statsminister Sheikh Hasina at 13 gisler er reddet ut av restauranten.

Stormet restaurant

Politiet i Dhaka opplyste i to-tida i natt, norsk tid, at sikkerhetsstyrker forberedte en aksjon mot gisseltakerne ved daggry, ifølge Reuters. Soloppgang i Dhaka var cirka klokka 5.15 lokal tid. Ifølge CNN har over 100 kommandosoldater stormet bygget.

FORBEREDER AKSJON: Politiet varsler at de vil gå til aksjon mot gisseltakerne ved daggry. I mellomtiden har de bedt om at internettilgangen i landet blir stengt, fram til situasjonen er avklart. Foto: Dhaka Tribune/Mahmud Hossain/Reuters/NTB Scanpix
FORBEREDER AKSJON: Politiet varsler at de vil gå til aksjon mot gisseltakerne ved daggry. I mellomtiden har de bedt om at internettilgangen i landet blir stengt, fram til situasjonen er avklart. Foto: Dhaka Tribune/Mahmud Hossain/Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Rundt klokka fire norsk tid meldte politiet at de hadde igangsatt aksjonen mot gisseltakerne i Dhaka.

- Våre kommandosoldater har stormet inn i restauranten. Intens skuddveksling pågår, sier Mizanur Rahman Bhuiyan i lokale sikkerhetsstyrker til nyhetsbyrået Reuters.

Dhaka Tribune melder at flere personer, blant dem en utlending, har blitt reddet fra restauranten og kjørt til sykehus.

Klokka 05.40 melder AP at to store eksplosjoner er hørt fra innsiden av restauranten, og at politiet har funnet fem døde personer. Japanske myndigheter opplyser at 12 personer er reddet ut av restauranten.

Politiet opplyser at alle gisseltakerne ble drept i aksjonen, ifølge NBC News.

To politibetjenter drept

Lokale medier meldte natt til lørdag at rundt 20 personer ble holdt som gisler inne på restauranten som er et populært sted for utenlandske statsborgere. Sju italienere var blant gislene som ble holdt fanget inne i restauranten skriver Reuters, som siterer statlig italiensk TV. Nyhetsbyrået har også fått opplysninger om at det var indiske borgere blant gislene.

En ansatt ved restauranten fortalte imidlertid nyhestbyrået AP rundt klokka 02.00 i natt at det var minst 35 gisler inne i restauranten.

- Avsporet ungdom

Tidligere fredag sa politiet at de forsøkte å forhandle med gisseltakerne for å få løslatt gislene.

FLERE DREPT: Minst to politibetjenter ble drept, og en rekke flere skadd, i angrepet mot en restaurant i Dakar. Foto: Dhaka Tribune/Mahmud Hossain/NTB Scanpix
FLERE DREPT: Minst to politibetjenter ble drept, og en rekke flere skadd, i angrepet mot en restaurant i Dakar. Foto: Dhaka Tribune/Mahmud Hossain/NTB Scanpix Vis mer

- Noen avsporede ungdommer har tatt seg inn i restauranten og gjennomført angrepet, sier lederen for elitepolitiet i Bangladesh til BBC.

Han sier videre at de forsøker å løse situasjonen på en fredelig måte.

- Vi prøver å snakke med angriperne. Vår høyeste prioritet er å redde livene til menneskene som er fanget, sier han.

Norsk UD: - Kartlegger

Både Nordic Club, der folk fra nordiske land ofte møtes, og Qatars ambassade ligger rett ved restauranten, melder NTB.

Det norske utenriksdepartementet sier til Dagbladet at de er kjent med situasjonen.

- Vi er i kontakt med vår ambassade for å kartlegge om nordmenn er rammet. Ambassaden har oversikt over egne ansatte, sier Hilde Steinfeldt, pressevakt i Utenriksdepartementet.

Også amerikansk UD oppgir at de har kontroll på sine ansatte.

- Det er for tidlig for oss å si noe om hvem som er involvert, motivasjon. Dette pågår akkurat nå, sier John Kirby, talsmann for amerikansk UD.

MINST TO DREPT OG 25 SKADD:  En av de skadde hjelpes vekk fra stedet. Foto: Ap
MINST TO DREPT OG 25 SKADD: En av de skadde hjelpes vekk fra stedet. Foto: Ap Vis mer

Vitne: - Har bomber

Området der gisseldramaet utspiller seg, er sperret av av politiet og sikkerhetsstyrker. Det er ikke klart hva angriperne ønsker å oppnå.

Navnet på spisestedet der gisselsituasjonen pågår, ble først oppgitt å være Holey Artisan bakery. Nå retter Dhaka Tribune dette til O'kitchen restaurant, som skal ligge i samme bygning som Holey Artisan bakery. De siterer Benazir Ahmed i politiet på dette.

En ansatt på kjøkkenet i restauranten som kom seg unna, forteller til avis The Daily Star at flere væpnede menn tok seg inn i restauranten og tok gisler.

- De fyrte av flere bensinbomber. Det var full panikk. Jeg klarte å flykte i kaoset, sier han, ifølge New York Times.

Han sier videre at angriperne var væpnet med eksplosiver, sverd og bomber.

HOLDER VAKT: Sikkerhetsstyrker holder vakt i nærheten av restauranten som skal ha blitt stormet av væpnede menn. Området er sperret av.  Foto: AP Photo/NTB Scanpix 
HOLDER VAKT: Sikkerhetsstyrker holder vakt i nærheten av restauranten som skal ha blitt stormet av væpnede menn. Området er sperret av.  Foto: AP Photo/NTB Scanpix  Vis mer

Dagbladet.no kommer med mer.