Kommentar: Med Gud i vitneboksen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UPPSALA (Dagbladet):

KNUTBY-PASTOR

Helge Fossmo (32) sitter på tiltalebenken i Länsrätten i Uppsala.

Glattbarbert og flere kilo lettere etter måneder i fengsel.

I seks timer i går ble han grillet av aktor Anne Sjöblom.

Den karismatiske predikanten unnslo seg ikke for å bruke Gud og Jesus som usynlige forsvarere, djevelen som aktiv motspiller og sin velgjører, Åsa Waldau - også kjent som Kristi brud - som den onde heks.

I DENNE ELDGAMLE

svenske universitetsbyen, hvor hagen til botanikkens far, Carl von Linné, ligger et steinkast fra rettsbygningen, ble jeg i går tatt med inn i en annen svensk virkelighet: Pinsemenigheten i Knutby, som hva tro og overtro angår like gjerne kunne ligget i svarteste Afrika. For der hersker onde ånder, der tror man på predestinasjon og drømmer som rettesnor fra det guddommelige, der dreper man sin kone hvis hun ikke gjør som ektemannen vil:

- Syntes du at Alexandra ikke levde rett? spurte aktor.

- Ja, på mange måter. Hun var opprørsk og gjorde ikke Guds vilje ved å sette spørsmålstegn ved det jeg bestemte. Det er slik ekteskapet fungerer i Knutby, svarte tiltalte Fossmo.

OGSÅ HANS FØRSTE KONE

, Helen, «ble tatt bort» fordi hun ikke hadde levd rent, fortalte Fossmo i retten i går. Hun var misfornøyd med at mannen brukte for mye tid på «Kristi brud» og for lite på henne. Det fikk «bruden» Åsa til å si, ifølge Fossmo, at hvis ikke Helen slutter med dette, er det kanskje Guds vilje at «hon inte får bli kvar». Men Fossmo innrømmet ingen delaktighet i «borttakningen».

De første tilhørerne stilte seg i kø klokka 05.00 i går. De få som slapp inn i rettssalen, fikk høre Fossmo forklare de avslørende tekstene i de slettede, men gjenskapte SMS-meldingene til medtiltalte Sara Svensson ikke som oppfordring til drap, men som påbud til henne om frelse og nåde.

MAN TRENGTE IKKE VÆRE

teolog for å trekke på smilebåndet av hans utlegninger. Men forstanderen fra Uppsalas pinsemenighet, som vi snakket med i pausen, kommenterte akkurat dette slik: - Aldri har jeg hørt maken til teologi.