Kommentar på Youtube avslørte overgrep mot lillesøster

Mor i retten: - Hun har trodd det er slik storebrødre er.

FOR STRENG STRAFF: Advokat Søren O. Hellenes vil anke straffutmålingen fra Vestfold tingrett. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FOR STRENG STRAFF: Advokat Søren O. Hellenes vil anke straffutmålingen fra Vestfold tingrett. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

En setning i et kommentarfelt på en Youtube-kanal for barn og voksne utløste en omfattende incest-sak som har gått for delvis åpne og delvis lukkede dører i Vestfold tingrett.

For ett år siden skrev ei mindreårig jente at broren tok på henne på intimt sted og tok bilder av henne mens hun var naken.

En anonym bekymringsmelding til barnevernet om hva den identifiserbare jenta hadde skrevet, førte til at saken ble avdekket, skriver Østlands-Posten.

Jentas halvbror i slutten av tenårene har innrømmet de seksuelle overgrepene han var tiltalt for.

Han er dømt til 3,5 års fengsel, hvorav 12 måneder må sones og resten er betinget med en prøvetid på tre år.

Det er svært strengt i forhold til guttens alder.

175 000 i erstatning

- Ifølge straffelovens paragraf 33 kan den som var under 18 år på gjerningstidspunktet bare idømmes ubetinget fengselsstraff når det er særlig påkrevd, heter det i dommen.

I tillegg er tenåringen dømt til å betale 175 000 kroner i erstatning til sin flere år yngre søster.

Dømtes forsvarer, advokat Søren O. Hellenes, vil anke over straffutmålingen. Han vil ha ungdomsstraff, ikke fengsel, som er det «vanlige» for straffbare forhold begått mellom 15 og 17 års alder, som i dette tilfellet.

Forsvareren mener også at erstatningsbeløpet er for høyt.

Far: - Fengsel

Guttens far, derimot, mener at sønnen skal fengsles.

- Det er den eneste måten vi kan få lagt dette bak oss på. Det er det beste for han, og for familien. Da kan vi starte med blanke ark og bygge opp tilliten igjen, sier faren til Østlands-Posten.

De alvorligste punktene i dommen gjelder det som i straffeloven er definert som voldtekt og seksuell omgang med barn under 14 år og for seksuell omgang med søster.

Dommen gjelder «bare» forhold som tenåringen er dømt for etter fylte 15 år, som er strafferettslige lavalder.

Fra hun var fire

Jenta har fortalt i såkalt tilrettelagt avhør på barnehuset at hun tror det startet flere år tidligere, da hun var fire år gammel.

Hennes «belønning» oppfattet hun som tilgang til å spille dataspill med storebroren.

- Fornærmedes mor beskriver en jente som er helt endret, hun har store problemer som hun ikke hadde før, og har sterke reaksjoner, heter det i dommen.

I retten spurte guttens forsvarer lillesøsterens mor hvorfor forholdene i hjemmet ikke var oppdaget før.

Med åpen dør

- Vi kunne ikke ane at noe slikt kunne skje. Han har selv fortalt at det skjedde i andre etasje og med døra åpen. Vi har en knirkete trapp, vi ville hørt det når vi kom. Jeg tror hun har trodd at det bare er slik storebrødre er, forklarte jentas mor ifølge Østlands-Posten.

Gråtkvalt la hun til at de er en knust familie, der ingen har kontakt med hverandre.

På dømtes pc har politiet funnet nakenbilder av søsteren, søk på pornonettsteder og søkeord etter sex mellom familiemedlemmer.