Caitlyn Jenner

Kommentar ryster: - Tjener på transfobi

Den tidligere OL-vinneren Caitlyn Jenner sto fram som transperson i 2015 og stiller nå som republikansk guvernørkandidat i California. Hun får hard kritikk etter at hun sa at transpersoner født som gutter, ikke bør få lov til å delta i jenteidrett.

KLAR TALE: Caitlyn Jenner kommenterte nylig det kontroversielle lovforslaget i USA som forbyr transbarn i å delta i idrett med kjønnet de identifiserer seg med, noe som fikk flere til å se rødt. Video: NTB, TMZ, Dagbladet TV. Foto: AP Photo/Damian Dovarganes, File Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Jenner (71) er én av tre som nå kjemper for å bli republikanernes kandidat i det ekstraordinære guvernørvalget i California mot demokratenes sittende guvernør, Gavin Newsom.

Fra før er hun svært berømt i USA. Først som OL-vinner i tikamp fra 1976. Deretter som kjendis blant annet i realityserien «Keeping Up with the Kardashians». Fram til 2015 het hun Bruce Jenner. Hun var gift med Kris Jenner, mor til Kim Kardashian, i 23 år før skilsmissen det året. I en svær artikkel i Vanity Fair sto hun så fram som som transperson og skiftet kjønn.

Nå høster Caitlyn Jenner imidlertid hard kritikk etter et kort spontanintervju med TMZ lørdag. Jenner var ute og luftet hunden og besøkte Starbucks da hun ble spurt om det som har vært et yndet stridstema for mange republikanske politikere i flere delstater den siste tida. I delstat etter delstat foreslår de å innføre lover, som hindrer at barn som er født som biologisk som gutter, men som som er transpersoner, skal få delta i jenteidrett.

GJØR NARR: Caitlyn Jenner blir satt ut av en penis-spøk fra datterens ekskjæreste. Video: Comedy Central / Rød Løper Vis mer

- Rettferdighet

- Det er et spørsmål om rettferdighet. Det er derfor jeg er mot at biologiske gutter, som er transpersoner, skal få konkurrere med i jenteidrett. Det er bare ikke rettferdig. Og vi må beskytte jenteidretten på skolene våre, svarer Jenner.

Hun svarer ikke når reporteren spør om ikke det standpunktet delegitimerer transpersoners identitet å nekte dem å delta i idrett med andre av samme kjønn. Seinere forsvarer hun kommentaren på Twitter.

- Jeg forventet ikke å bli spurt på min tur for kjøpe kaffe lørdag morgen, men jeg er tydelig på hvor jeg står. Det er et spørsmål om rettferdighet, og vi må beskytte jenteidretten i skolene våre, skriver Caitlyn Jenner på Twitter.

VANT OL: Bruce Jenner vant mennenes tikamp under OL i Montreal i 1976. Foto: Colorsport/REX
VANT OL: Bruce Jenner vant mennenes tikamp under OL i Montreal i 1976. Foto: Colorsport/REX Vis mer

For tida er det lovforslag under behandling i minst 28 amerikanske delstater som vil svekke transpersoners rettigheter, ifølge Business Insider. De omfatter blant annet forslag om å forby transbarn å delta i idrett med kjønnet de identifiserer seg med og å forby leger å gi medisinsk behandling til transungdom.

Det er utelukkende svært konservative, republikanske politikere som står bak forslagene.

- Angriper unge mennesker

Men mange reagerer kraftig på kommentarene fra Jenner.

- Trans-ungdom forsøker bare å gå på skolen og lære og drive idrett med vennene sine, som alle andre. Det er ingen grunn til at folkevalgte skal angripe unge mennesker på den måten. I disse dager burde vi gjøre det enklere å være på skolen og drive idrett, ikke vanskeligere, sier visedirektør for National Center for Transgender Equality, til Business Insider.

En gjennomgang gjort av nyhetsbyrået AP viser også at folkevalgte som legger fram disse lovforslagene, ikke klarer å vise til noen lokale situasjoner hvor dette har vært et problem å inkludere transjenter på jentelagene.

Jenner støttet daværende republikansk presidentkandidat, Donald Trump, i 2016. I 2020 stemte hun imidlertid ikke på Trump i protest mot hvordan han stilte seg til trans-spørsmål.

- Anti-trans

Nå er det Jenner selv som anklages for å angripe trans-ungdom. Og det er Trumps tidligere valgkampsjef Brad Parscale, som hjelper Jenner med å bygge opp et politisk team i California.

- Caitlyn Jenner er anti-trans. Hun forstår ikke vitenskapen, og hun spiller på uvitenheten til anti-trans-folk. Jeg har absolutt ikke noe problem med å si at Caitlyn Jenner støtter og direkte tjener på transfobi, skriver den kjente transpersonen og aktivisten Charlotte Clymer på Twitter.

Shannon Minter, som er juridisk direktør for National Center for Lesbian Rights kaller Jenners uttalelse «fullstendig latterlig».

- Det er motbydelig at offentlige personer vil gi kredibilitet til hatefulle lover. Transjenter utgjør ingen trussel mot kvinneidrett. Det er et oppdiktet tema for å politisk vinning på kort sikt. Og at noen som er trans selv gjør det, er oppsiktsvekkende, sier hun til Yahoo News.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer