Kommentar: Sjefen for de dårlige tidene

Kjell Magne Bondevik kan oppleve den tvilsomme gleden av å styre landet inn i en ny nedgangskonjunktur. Han sier selv at mye tyder på at vi nå er på toppen av en høykonjunktur. Fra toppen går det som kjent bare en vei, selv for en statsminister fra Kristelig Folkeparti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Derfor advarer han nå mot at politikerne i iveren etter å bremse en varm økonomi strammer inn for mye. Vi må ikke stramme inn slik at det forsterker en nedgangskonjunktur. Vi må heller ikke tyne næringslivet slik at det går ut over sysselsettingen, sier Bondevik til Dagbladet i dag.

Et økonomisk tidevannsskifte vil passe Bondevik utmerket. Når behovet for innstramninger i økonomien avtar, avtar også hans styringsproblemer. Det vil være lettere for Bondevik å gi gass i den offentlige økonomien, for å motvirke en nedtur i privat virksomhet, enn omvendt. Det siste året har vist at han har store problemer med å styre økonomien i en oppgangskonjunktur. Dels fordi behovet for innstramming i den offentlige økonomien forhindrer ham i å innfri dyre valgløfter. Dels fordi han leder en sprikende trepartiregjering. Og dels fordi han er kringsatt av fiender på Stortinget.

Kampen om revidert nasjonalbudsjett i vår viste at han bare får gjennom smuler av sin egen politikk når de andre partiene står på sitt.

Enda vanskeligere vil det bli ved høstens ordinære budsjettbehandling. Den nye budsjettreformen krever at regjeringen får flertall for alle hovedrammer i budsjettet. En regjering kan ikke lenger kjøre slalåm og basere seg på vekslende støtte, slik Gro Harlem Brundtlands og Thorbjørn Jaglands mindretallsregjeringer har kunnet. Dette er en av grunnene til at erkerivalen Jagland ber ham velge side allerede nå, for å berge det som er oppnådd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer