Kommentar: Sjefen for de dårlige tidene

Kjell Magne Bondevik kan oppleve den tvilsomme gleden av å styre landet inn i en ny nedgangskonjunktur. Han sier selv at mye tyder på at vi nå er på toppen av en høykonjunktur. Fra toppen går det som kjent bare en vei, selv for en statsminister fra Kristelig Folkeparti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Derfor advarer han nå mot at politikerne i iveren etter å bremse en varm økonomi strammer inn for mye. Vi må ikke stramme inn slik at det forsterker en nedgangskonjunktur. Vi må heller ikke tyne næringslivet slik at det går ut over sysselsettingen, sier Bondevik til Dagbladet i dag.

Et økonomisk tidevannsskifte vil passe Bondevik utmerket. Når behovet for innstramninger i økonomien avtar, avtar også hans styringsproblemer. Det vil være lettere for Bondevik å gi gass i den offentlige økonomien, for å motvirke en nedtur i privat virksomhet, enn omvendt. Det siste året har vist at han har store problemer med å styre økonomien i en oppgangskonjunktur. Dels fordi behovet for innstramming i den offentlige økonomien forhindrer ham i å innfri dyre valgløfter. Dels fordi han leder en sprikende trepartiregjering. Og dels fordi han er kringsatt av fiender på Stortinget.

Kampen om revidert nasjonalbudsjett i vår viste at han bare får gjennom smuler av sin egen politikk når de andre partiene står på sitt.

Enda vanskeligere vil det bli ved høstens ordinære budsjettbehandling. Den nye budsjettreformen krever at regjeringen får flertall for alle hovedrammer i budsjettet. En regjering kan ikke lenger kjøre slalåm og basere seg på vekslende støtte, slik Gro Harlem Brundtlands og Thorbjørn Jaglands mindretallsregjeringer har kunnet. Dette er en av grunnene til at erkerivalen Jagland ber ham velge side allerede nå, for å berge det som er oppnådd.

Bondevik svarer med å si at Jagland har en feil virkelighetsbeskrivelse. Bildet er langt fra så svart som Jagland vil ha det til. Prisstigningen er fortsatt lav. Det er også renta når vi tar med adgangen til å trekke renteutgifter fra på skatten. Og ledigheten er så lav at det er mangel på arbeidskraft. Likevel er det «mye som tyder på» at vi står ved inngangen til en ny nedgangskonjunktur. Da er det viktig å finne «den rette doseringen» i statsbudsjettet, mener Bondevik.

For alt vi vet kan den riktige doseringen vise seg å være akkurat det lille sentrumsregjeringen vil være i stand til å få igjennom i Stortinget. Men da har markedskrefter og flaks erstattet politikernes styringsevne.