- Kommentaren er skrevet i ren frustrasjon og fortvilelse

CP-rammede Kristian E. Hansen har skrevet åpent brev til Robert Eriksson.

ARBEIDS- OG SOSIALMINISTER:  I et åpent brev til Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson spør CT-rammede Kristian E. Hansen om han har tenkt over hvordan det er å bli stemplet som en belastning for nasjonalregnskapet. Foto: Bjørn Langsem
ARBEIDS- OG SOSIALMINISTER: I et åpent brev til Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson spør CT-rammede Kristian E. Hansen om han har tenkt over hvordan det er å bli stemplet som en belastning for nasjonalregnskapet. Foto: Bjørn LangsemVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Har statsråden tenkt på hvordan det er for oss alltid å bli stemplet som en belastning for nasjonalregnskapet, føle at vi blir sett på som latsabber og snyltere?»

Det spør Kristian E. Hansen (46) i et åpent brev til Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson som Hansen har kalt «Brev fra en latsabb»
som først ble publisert hos Tønsbergs Blad.

Lokalpolitikeren fra Arbeiderpartiet har cerebral parese (CP) og har vært uføretrygdet i 25 år. Han føler selv på dette snylterstempelet som han mener har blitt forsterket i debatten etter framleggelsen i statsbudsjettet.

- Det var en kommentar jeg bare måtte skrive ut av meg. Da statsbudsjettet kom var det så ydmykende å høre på argumentene som ble lagt fram. Kommentaren er skrevet i ren frustrasjon og fortvilelse, sier Hansen som ikke har hørt noe fra Arbeids- og sosialministeren selv.

- Det hadde jeg heller ikke regnet med. Men jeg har fått mange andre tilbakemeldinger på sms og på Facebook. Alle har vært positive, sier han.

- Mistenkeliggjort I kommentaren angriper Hansen mantraet om at det skal lønne seg å jobbe - for motstykket til dette er at det skal straffe seg å være syk, mener han.

- Hver gang man bruker mantraet det har blitt at det skal lønne seg å jobbe, så føler jeg meg mistenkeliggjort som ikke kan jobbe, forteller Hansen til Dagbladet. 

Han blir ikke selv rammet økonomisk av endringene i uføretrygden som er lagt fram i statsbudsjettet. Men stigmaet synes han er tøft.

- Det gjør meg egentlig ganske forbanna for det tar utgangspunkt i at folk ikke vil jobbe.  Jeg tror de fleste er som meg. Vi vil gjerne bidra. Det ligger instinktivt i oss at vi har et behov for å være til nytte. Den dagen du ikke føler at du er til nytte, er ingen god dag, sier han.

Må leve med misbruk Ifølge Hansen er det ikke til å komme unna at noen vil misbruke en trygdeytelse.

- Hver gang man oppretter en ny velferdsordning så blir det misbruk. Det vil alltid være noen som utnytter systemet til å skaffe seg urettmessig gevinst. Slik er det og det må man bare leve med. Det blir galt å straffe de som har rettmessig krav på en ytelse med å skyve misbrukerne foran seg, sier han.

Hansen reagerer spesielt på at uføre med barn risikerer å tape opp til 28 000 kroner per år dersom statsbudsjettet vedtas. Han sier at dette gjelder flere han kjenner.

- De sliter med å få dagene og økonomien til å gå opp, sier han.

- I denne debatten brukes ofte eksemplet om at det ikke skal være bedre å gå på trygd enn å jobbe i kassa på Rema og Rimi. Men de som sitter der er ofte deltidsansatte eller studenter som bruker jobben so men inngang til arbeidslivet. De som lever på uføretrygd skal leve på det resten av livet, minner han om.

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson sitter i sentralstyremøte og har ikke hatt anledning til å kommentere brevet fra Hansen foreløpig.

FØLER SEG STEMPLET:  Kristian E. Hansen synes debatten rundt uføretrygd i kjølvannet av statsbudsjettet har vært ydmykende. Foto: Privat
FØLER SEG STEMPLET: Kristian E. Hansen synes debatten rundt uføretrygd i kjølvannet av statsbudsjettet har vært ydmykende. Foto: Privat Vis mer