Kommentar:Pinlige scener fra et ekteskap

Det var som om vi var pinlig berørte vitner til scener fra et ekteskap: Et aldrende par som stadig er i tottene på hverandre og bruker enhver bemerkning fra den andre til å hakke løs på ektefellen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I boksesporten heter det at «they never come back». I går kom Gro og Kåre tilbake, men for den forutsetningsløse seer må det ha vært en selsom forestilling. Den noble del av selvforsvarskunsten var det i hvert fall lite å se til. Dette var de gamle sluggeres møte, med stor utholdenhet og stedighet, ja vel, men uten humør og uten evne til litt tilbakelent å se de lange linjer og de forsonende trekk ved hverandres politikk og hverandres form og innsats i norsk politikk.

  • Vi må betenke at det var to av landets fremste ledere de siste 30 år som møttes hos Anne Grosvold for å gjøre opp, etter at de begge nå har skrevet bok for å rettferdiggjøre seg selv og hakke på den andre. Så går de løs på hverandre om gamle saker som bare de og noen politiske kommentatorer husker nå, for å rive hverandre raskt og brutalt ned fra de sokler de så gjerne vil stå på, men med barnehageargumentasjon: - Det var du som begynte, vi hadde en avtale, men du holdt den ikke, sier Gro. - Nei, vi hadde ingen avtale, og derfor er det meningsløst at du sier det du sier, sa Willoch. - Men jeg følte det slik. - Ja, men det hadde du ingen grunn til, og du såret meg, osv. osv. Og for en gangs skyld var Gro like flink til å sitere som Kåre.
  • Programleder Anne Grosvold hadde nok tatt mål av seg til å lage noe mer enn en god verbal fight. Jeg tror hun ville spille rollen som forsoner, og gjorde sitt beste for å gi dem stikkord til i alle fall noen uttrykk for gjensidig respekt. Men det var forgjeves.
  • Politikere egner seg dårlig som dommere over seg selv og over hverandre. Men de to som barket sammen i går kveld med ønskereprisen, har nå diskvalifisert seg med all tydelighet i den rollen i hver sin bok om perioden de kjempet mot hverandre. De er smålige i vurderingen av den andres innsats, ser nesten bare de negative trekk. Gro prøvde seg med splinten og bjelken, men her er det rene tømmerlassene som måles mot flisa i eget øye.
  • Det positive i dette er naturligvis at vi for siste gang fikk framført sammen to sterke politikere som har levd et langt liv i debatt. Men det er faktisk en fare for at det som sitter igjen hos folk flest, er at de tos retthaveri overgår deres dyktighet som politikere.
  • Så spør vel leserne etter en vinner. Jeg er tilbøyelig til å hevde at det må være Gyldendal forlags markedsavdeling. For etter hva jeg skjønte av en debatt om samme sak i TV2, var debatten hos Grosvold et nøye regissert opplegg fra Gros forleggers side. Det burde kanskje også være noe til ettertanke, ikke minst for oss i mediene. Men det var Gro som smilte de to- tre gangene det skjedde under sendingen. Så jeg tror hun vant den siste Gro- Kåre-duellen.

KOMMENTAR