Kommentator: - Årets flaueste

Kommentator Jens Kihl i Bergens Tidende beskriver Erna Solbergs pressekonferanse som pinlig. Han tror ikke debatten er ferdig avsluttet.

HASTEINNKALTE: Erna Solberg hasteinnkalte til pressekonferanse i Oslo tirsdag kveld. Vis mer
Publisert

Tirsdag kveld hasteinnkalte statsminister Erna Solberg til pressekonferanse om Molde-saken.

Debatten har rast etter at Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) kom med krass kritikk mot Oslos coronahåndtering. Seinere viste det seg at det var Erna Solbergs statssekretær Peder Egseth som hadde satt ordføreren i kontakt med VG.

Tirsdag kveld gikk statsministeren ut med en beklagelse til byrådsleder Raymond Johansen.

Under pressekonferansen understreket hun igjen at hun mener utspillet fra Molde-ordføreren har vært et unødvendig sidespor. Hun var også tydelig på at hun mener at alle kan gjøre feil - og fortjener en ny sjanse.

- Marerittstart

Nå er byrådsleder Raymond Johansen glad for å ha fått beklagelsen. Likevel raser debatten videre. I en kommentar i Bergens Tidende skriver journalist og kommentator Jens Kihl:

«Årets hittil flauaste pressekonferanse er ein marerittstart på Høgres valkamp. Statsminister Erna Solberg såg tysdag kveld ut som ein lakei for sin eigen statssekretær».

- Dette er pinlig fordi Erna Solberg som både leder av landet, regjering og SMK blir stående med en nær medarbeider som, slik det ser ut, har opererert på tvers av landets prioriteringer i en veldig krevende tid. Hun velger å beholde ham som en av sine nærmeste, og omtaler ham som dyktig og flink. Hun velger å stå skolerett for sin underordnedes bevisste handlinger, sier Kihl til Dagbladet.

Det at Erna Solberg nå velger å beholde statssekretæren, gjør at saken ikke er avsluttet, mener kommentatoren.

- Når saken har blitt så alvorlig som den har og hun bruker ord som «unødvendig» og «sidespor», så må hun regne med at saken ikke er ferdig.

- Ute av spinn

Kihl påpeker at Høyre nå framstår som et parti med «løse kanoner lokalt og spinndoktorer ute av spinn».

- Saker som dette har det med å bli glemt av folket. Men jeg tror at internt er mange slitne. Det har vært et krevende år. Denne saken og håndteringen av den hindrer dem i å drive debatt om for eksempel Arbeiderpartiets coronahåndtering lokalt, sier han.

Så understreker han at Solberg med tirsdagens pressekonferanse faktisk prøvde å sette en endelig strek over debatten.

- Men jeg tror ikke hun lyktes ved det. Ved at hun må ta denne på sin kappe, mens han blir sittende videre på post.

OPPHETET: Stemningen ble opphetet, mellom helsebryåd Robert Steen og Molde ordfører Torgeir Dahl, under en debatt på NRK. Video: NRK. Vis mer

Kommentatoren påpeker også at han har hørt fra folk internt i Høyre at det de ser på som sine sterkeste kort er at partiet har høy troverdighet i pandemihåndteringen og at Erna Solberg er enormt populær som statsminister.

- Alt som svekker dette er litt krise nå. Denne saken rammer begge to. Det gjør det ekstra krevende.

Statssekretæren beklager

Overfor Dagens Næringsliv sier statssekretær Peder Egseth tirsdag kveld at han beklager.

«Jeg beklager at jeg har bidratt til utspill og innsalg som har bidratt til å skape konflikt mellom ulike kommuners håndtering av coronasituasjonen», skriver han til avisa.

Egseth sier at verken partiledelsen, statsministeren eller Bent Høie kjente til hans kontakt med ordfører Torgeir Dahl (H) i Molde eller utspillet før det ble publisert i VG.

«Saken har av enkelte blitt fremstilt som noe bestilt av Erna Solberg og resten av partiledelsen i Høyre. Det er ikke sant.», skriver han.

SV-leder Audun Lysbakken har også kommentert saken. Han mener det var på høy tid at det kom en beklagelse fra Solberg.

- Det er på høy tid og nødvendig at Erna Solberg beklager. Denne saken har vært pinlig for Høyre og statsministeren. Opposisjonen har latt være å så unødvendig splid om smittevern gjennom pandemien, derfor var det ekstra skuffende at et slikt angrep mot Oslo kom fra sentralt regjeringshold, sier Lysbakken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer