- Kommer aldri over det

AURE (Dagbladet): - Det er nesten umulig å beskrive hvordan det føles å savne Kai Aslak. Det er noe du aldri kommer over, uansett, sier Einar Småland. I snart fem år har han og kona levd i usikkerhet om hva som har skjedd med sønnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

22-årige Kai Aslak Småland fra Aure på Nordmøre er forsvunnet. 3. mai 1997 la cruiseskipet SS «Norway» til kai i Miami. Kai Aslak, som arbeidet som elektriker om bord, ble sett av flere personer fram til klokka 12.30. Da så en kvinnelig ansatt 23-åringen spasere i retning mannskapskvarteret, hvor han hadde lugar.

Siden har ingen sett ham.

- Trasig

- Det er voldsomt trasig. Det kommer mer på avstand etter hvert, men hver dag tenker jeg på ham og på hva som kan ha skjedd med ham, sier faren.

- Altfor lite ble gjort for å finne ham. Forferdelig lite. Vi måtte mase på myndighetene og politiet, og vi fikk fryktelig lite hjelp. Vi møtte veggen. - Vi purret og purret, men ingen var villige til å ta ansvaret, og alle henviste videre til noen andre som gjorde det samme. Det gjaldt spesielt Utenriksdepartementet. Kripos gjorde noe, men de fulgte ikke opp. Vi har blitt mye skuffet av mange vi trodde kunne hjelpe, sier Einar, som også er kritisk til rederiet.

Nå har familien ikke purret på noen på et par år. Men gjennom familiemedlemmer, en amerikansk privatetterforsker og en amerikansk frivillig organisasjon som oppsporer savnede, har jakten på sønnen fortsatt på privat basis. Det har kostet familien mange kroner. Ei støttegruppe samlet inn over 100000 kroner.

Håp

- Vi teller ikke kronene. Det er utenkelig å gi opp. Kona mi, Jorunn, har fremdeles håp om at han er i live.

Kai Aslak hadde nettopp fått seg leilighet i Aure da han forsvant. Leiligheten er solgt nå, men på gutterommet hjemme står alle tingene hans.

- Vi har hatt en minnestund hos presten en gang i måneden. Det hjelper å snakke om det. Fra det offentlige er det aldri noen som har spurt hvordan vi har det. Men soknepresten har vært til stor hjelp, sier faren. Når det kommer nyheter om ungdommer som forsvinner, går tankene uvilkårlig til sønnen.

- Hele familien følger med. Vi har følelsen av at det settes inn mer ressurser når mennesker blir savnet nå. Vi tror mer ville vært gjort dersom Kai Aslak hadde vært ei jente, og forsvant i Norge, sier han.

VENTER PÅ SVAR: Jorunn og Einar Småland venter fremdeles på svar om hva som skjedde med sønnen Kai Aslak, som forsvant 3. mai 1997 uten spor i Miami. På gutterommet tar de vare på tingene hans.