Kommer aldri tilbake på sjøen

BERGEN (Dagbladet): «Sleipner»-kaptein Sverre Hagland (58) kommer aldri tilbake som sjømann. Nå er ulykkeskapteinen blitt uføretrygdet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om tre uker, mandag 26. august, møter Hagland i Sunnhordland tingrett fast bestemt på å renvaske seg for anklagene om uaktsomhet under «Sleipner»-forliset. Det var Hagland som var kaptein da hurtigbåten gikk på grunn like nord for Haugesund 26. november 1999. 16 mennesker mistet livet da båten i full fart kjørte på skjæret Store Bloksen. En halv time etter sammenstøtet sank det nye flaggskipet til rederiet Hardanger Sunnhordlandske Dampskipsselskap (HSD).

Sykemeldt

Kaptein Hagland ble sykmeldt straks etter ulykken. Nå bekrefter Haglands advokat, Per Magne Strandborg, at den erfarne kapteinen har fått innvilget uføretrygd. Den psykiske påkjenningen etter forliset har blitt så stor at legene mener 58-åringen ikke er i stand til å komme tilbake igjen i arbeid.

Planer skrinlagt

- Saken har invalidisert ham totalt. Dette er helt situasjonsbestemt. Hagland har befunnet seg i en livstruende situasjon i tillegg til at han mener han urettmessig har fått lagt et ansvar for ulykken på sine skuldrer, sier Strandborg til Dagbladet.

Hagland har tilbrakt hele sitt yrkesaktive liv på sjøen. Før den skjebnesvangre kvelden for snart tre år siden hadde han planer om fortsatt mange gode år som sjømann. De planene har han nå innsett at han må skrinlegge. I stedet må han møte i retten og forsvare seg mot anklagene om uaktsomhet da 16 av passasjerene han hadde ansvar for omkom.

40 vitner

- Han er fortsatt veldig preget av det som har skjedd. Nå ser han fram til å møte i retten og forsvare seg etter å ha hatt saken hengende over seg i snart tre år, sier Strandborg.

Ifølge aktor i den tre uker lange saken, statsadvokat Erik Stolt-Nielsen, er det innkalt i overkant av 40 vitner.

Også rederiet HSD er tiltalt etter ulykken. Ifølge tiltalen brøt rederiet en rekke sikkerhetsforskrifter da «Sleipner» ble satt i trafikk.

TILTALT: Snart starter rettssaken mot «Sleipner»-kaptein Sverre Hagland. Ulykken har invalidisert Hagland som nå er blitt uføretrygdet. Her fra sjøforklaringen i Haugesund i 1999.