HER LYVER TRUMP: Da generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg og USAs president, Donald Trump møttes i forbindelse med NATOs 70-årsdag presterte presidenten å lyve om farens opphav. Video: CNN. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Vis mer Vis mer

Stoltenberg møtte Trump i Det hvite hus:

- Kommer en dag hvor jeg også skal roe meg ned

Jens Stoltenberg tar fatt på en historisk lang periode som generalsekretær i Nato fram til 2022.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

WASHINGTON D.C. (Dagbladet): Denne uka er Stoltenberg i Washington D.C. for å overbevise amerikanske politikere om at Europa er tjent med Nato-samarbeidet, men at også USA er det.

Nylig ble det også kjent at Stoltenberg, som ble Nato-sjef i 2014, vil få forlenget vervet i ytterligere to år fram til 2022. Tidligere har ikke folk hatt jobben i mer enn fem år. Den historiske forlengelsen skjer imidlertid fordi de sentrale Nato-medlemmene USA og Tyskland begge ønsket at Stoltenberg skulle fortsette.

Dagbladet og annen norsk presse traff Stoltenberg på hotellet tirsdag ettermiddag, etter at han hadde vært i Det hvite hus for tredje gang og møtt Trump og sikkerhetsteamet hans.

- Aller viktigste

Den tidligere statsministeren synes ikke det var vanskelig å takke ja da han fikk tilbudet om en forlengelse av den internasjonale toppjobben.

- Jeg finner det veldig meningsfylt å få jobbe med det jeg opplever som det aller viktigste i vår tid - nemlig fred. Det er dessverre sånn at vi lever i en mer usikker tid med større fare for konflikt. Vi ser at nedrustningsavtaler bygges ned. Det er mer spenning mellom stormaktene. Da er det å få jobbe med fred og sikkerhet veldig meningsfylt, sier Stoltenberg til Dagbladet.

- Var familien enig i beslutningen?

- Jeg har aldri vært opptatt av å fortelle hva familien mener om mine valg. Det får mine familiemedlemmer si noe om selv hvis de ønsker.

Onsdag er han invitert til å tale for en samlet kongress. Torsdag møter han alle utenriksministrene i alliansen for å markere Natos 70-årsjubileum.

- Meningsløst

Stoltenberg vil ikke si om han kunne tenke seg å sitte i jobben lengre enn til 2022.

- Det er helt meningsløst å spekulere i. Jeg har ikke tenkt mene noe om det. Men det kommer en dag hvor jeg også skal roe meg ned og finne noe annet å gjøre, sier generalsekretæren.

Han mener imidlertid forlengelse nå gjør at han har fått et fornyet mandat.

- Det gir flere år, men også bedre år. Det gir et mandat som gir meg bedre muligheter til å gjennomføre de prosjektene jeg ønsker å gjennomføre. Det ser jeg fram til, sier Stoltenberg.

MØTE: Donald Trump møter i dag Jens Stoltenberg. Dagbladet fikk stilt ham spørsmål om Russland, og Trump var svært tydelig på hva han mener om styrken til NATO. Video: AP Vis mer

Hyllet Jens

Trump har tidligere kalt Nato «utdatert» og vært frustrert fordi USA bruker langt mer på militæret enn andre medlemsland. Men da Trump og Stoltenberg møtte pressen sammen, hyllet Trump ham.

- Han har vært en fantastisk leder under min tid. Det har vært utrolige to og et halvt år. Vi kommer veldig godt overens. Vi hadde vårt første møte, og jeg tror vi fikk landene til å samle 64 milliarder dollar. Det er mye penger, sa Trump.

Etterpå var Stoltenberg godt fornøyd.

- Det var et nyttig møte hvor vi diskuterte mange forskjellige ting - spesielt byrdefordeling. President Trump er veldig opptatt av at vi må ha mer rettferdig fordeling av byrdene i Nato. Jeg sa til ham at det er ikke bare han som mener det. Det har 29 Nato-land sluttet seg til, forklarer Stoltenberg.

Han mener det er viktig å styrke Nato i ei urolig tid.

Samtidig erkjenner Nato-sjefen at det er uenighet om mye innad i alliansen.

- Min oppgave er å lede en allianse med 29 ledere. De kommer fra ulike partier, ulike land og har ulike meninger om mange, mange spørsmål. Da er de også uenige om for eksempel handel, energi og klimaspørsmål. Min oppgave er å bidra til at de på tross av de uenighetene som helt åpenbart er der, er enige om det som er hovedoppgaven til Nato. Vi er der for å trygge hverandre, forsvare hverandre fordi så lenge vi står sammen, unngår vi krig og konflikt, sier Stoltenberg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer