Kommer fra Sørkinahavet for å plukke jordbær i Norge

Det er ikke mulig å få nordmenn til å plukke bær.

HØYSESONG: Simen Myhrene har 26 vietnamesere og 30 polakker som jobber på gården hans. Her med Grzegorz Kolakowski t.h. Foto: Anders Horntvedt/Finansavisen
HØYSESONG: Simen Myhrene har 26 vietnamesere og 30 polakker som jobber på gården hans. Her med Grzegorz Kolakowski t.h. Foto: Anders Horntvedt/FinansavisenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): På gården sin i Sylling har Simen Myhrene 26 vietnamesere og 30 polakker ansatt som sesongarbeidere, skriver Finansavisen i dag.

Ifølge Myhrene kommer vietnameserne fra en øy i Sørkinahavet og har flydd halve jorden rundt for å plukke jordbær i Norge.

— Vi er helt avhengig av utenlandsk arbeidskraft. Jeg har prøvd meg med norske skoleungdommer, men når jeg ber dem forplikte seg til å jobbe minst en måned, da vil ingen, sier Myhrene til avisen.

En årslønn på tre måneder Ifølge Myhrene får arbeiderne betalt omtrent 110 kroner timen som minstelønn, men akkorden gjør at timelønnen gjennomsnittlig ligger på rundt 150 kroner timen.

Etter tre måneders arbeid i Sylling kan de sette seg på flyet med 25.000-30.000 kroner hver i bagasjen etter at flybillett, norske gebyrer, kost, losji og skatt er betalt. Det skal tilsvare en årslønn eller to i lokalsamfunnet deres, skriver Finansavisen.

— Er det ikke et paradoks at landbruket reklamerer med norske varer, mens innhøstingen knapt nok gjøres av nordmenn?

— Jo, jeg ser paradokset. Var det opp til meg, hadde jeg bare ansatt folk fra nærområdet, slik at jeg slapp både arbeidstillatelser og språkproblemer. Men jeg har én kunde, og det er Bama. De forteller meg hva prisen for varene er, og da må jeg forholde meg til det, sier Myhrene til avisen.

Kontordamen Grete overhører samtalen og skyter inn: — Tror du virkelig du hadde fått nordmenn til å plukke bær.