Kommer hjem i kister

Så langt er 62 briter og amerikanere drept i krigen mot Irak. Dette er bildene som kan få folket til å snu seg mot Tony Blair og George W. Bush.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De ti første kistene med briter som er drept under krigen, ble i dag fraktet til flybasen Brize Norton i Oxfordshire. Åtte av soldatene døde da Sea Knight-helikopteret deres styrtet sør for grensa til Kuwait.

De to andre omkom da flyet deres ble skutt ned av en Patroit-rakett, rett ved den kuwaitiske grensa.

Mens C-17 transportflyet med kistene gikk inn for landing, samlet gråtende pårørende seg utenfor flybasens hovedterminal for å være med på minnestunden.

Der deltok også forsvarsminister Geoff Hoon, prins Andrew og flere høytstående militære embetsmenn.

62 drept

Minst 24 briter og 38 amerikanere er så langt drept under invasjonen. I en meningsmåling for tv-kanalen ABC News sier 82 prosent av amerikanerne at de tror styrkene vil lide betydelige tap.

Forrige søndag mente bare 54 prosent det samme.

Fremdeles støtter tre av fire amerikanere krigen mot Irak, men nå synes hele 28 prosent at invasjonsstyrken møter mer motstand enn de hadde trodd. Det er en dobling i løpet av de siste fire dagene.

Høye dødstall

Tapstallene kan være avgjørende for støtten til Storbritannias statsminister Tony Blair og USAs president George W. Bush. Flere krigsanalytikere har sagt at opinionen kan snu seg mot de to statslederne når soldatene begynner å komme hjem i kister. Nå mener en tredel av amerikanerne at de tapstallene er uakseptabelt høye.

Hvis dette blir en langvarig krig, kan tallene bli langt høyere.

Også det siste døgnet har soldater i invasjonsstyrken blitt drept. Et amerikansk fly åpnet ild mot britiske tropper i går kveld. En soldat ble drept og fire er skadd. Troppene kjørte i en konvoi da det amerikanske flyet av typen A-10, også kalt «tankbuster», åpnet ild.

Dermed er antallet briter som er drept av sine allierte oppe i fem.

I dag ble fem amerikanske soldater drept da en selvmordsbomber vinket dem bort ti en drosje, og sprengte seg i lufta.

Kilder: Sky News, CNN, BBC, Washington Post, ABC News, AFP, NTB

DØDE: Kistene til de ti første britene som omkom i Irak under krigen, kom hjem i dag.