Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kommer ikke hjem før vi kan gå tørrskodd. Det skjer ikke i dag

Familien til Eva (70) ble «fanget» i huset av storflom. Redningsbåt var eneste løsning.

KORT, MEN DRAMATISK BÅTTUR: To medlemmer i familien Øygard kommer seg den korte veien over det flomstrie vannet i båten som er sikret med stram line av brann- og redningsmannskaper. Foto: Privat.
KORT, MEN DRAMATISK BÅTTUR: To medlemmer i familien Øygard kommer seg den korte veien over det flomstrie vannet i båten som er sikret med stram line av brann- og redningsmannskaper. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare en gang tidligere har familien Øygard og huset deres ved Fortunselva i Luster kommune vært truet av så voldsomme vannmasser som i natt.

Men dette var første gangen de måtte berges i trygghet med båt.

Eva Øygard (70), mannen Jakob Trygve (75), datteren Turid (47) og sønnen Kjetil (30) skjønte allerede ved midnattstider at foreldrehjemmet og de fire som var der kunne få alvorlige problemer.

- I 2009 var det like mye flomvann rundt huset, men da kom vi oss gjennom vannmassene på en traktor. Nå var det ingen annen utvei enn med båt. Brann- og redningsmannskapene har gjort en flott jobb for oss, sier Eva Øygard til Dagbladet en times tid etter at familien har kommet seg i sikkerhet.

NATTLIG DRAMA: En i Øygard-familien venter på redningsmannskapene noen titalls meter unna. Båt var eneste mulighet til å komme over. Foto: Privat.
NATTLIG DRAMA: En i Øygard-familien venter på redningsmannskapene noen titalls meter unna. Båt var eneste mulighet til å komme over. Foto: Privat. Vis mer

Om ikke tørrskodd, så i alle fall på trygg grunn.

Wire mot strømmen

Hun er ved godt mot tross dramaet rundt og under huset og ventetiden på å komme i sikkerhet. Redningsmannskapene måtte feste en wire i et tre ved huset fram til vinsjen.

Det var helt nødvendig at båten hadde et slikt feste på tvers av den strie strømmen for ikke å bli sugd ut i elva.

Og det på tross av at båtturen bare var noen titalls meter lang.

- Ikke tørrskodd i dag

- Nå drar vi til kjentfolk i Gaupne, om lag 40 kilometer hjemmefra. Og vi drar nok ikke tilbake før vi kan gå tørrskodd. Det skjer ikke i dag, sier Eva Øygard om de ferske opplevelsene med naturkreftene.

Det siste hun har hørt om flomtoppen i Fortundalselva, er at den kommer i formiddag.

Og hun er forberedt på at faren ikke er over for huset selv om toppen snart er over og det har sluttet å regne.

- Grunnvannet kommer fortsatt til å stige, og det kan påvirke vannstanden i kjelleren. Men det er ikke noen fare med at selve huset skal flytte på seg, sier Eva Øygard.

Vannet sto høyt i kjelleren da alt var klart for å «rømme» i båten.

ISOLERT ØY: Redningsmannskapene måtte tjore en wire i treet ved huset for å få manøvrert båten over den strie strømmen. Foto: Privat.
ISOLERT ØY: Redningsmannskapene måtte tjore en wire i treet ved huset for å få manøvrert båten over den strie strømmen. Foto: Privat. Vis mer

Demning renner over

Det er voldsom vanngang i et bekkefar som har forvandlet familien Øygards eiendom til en isolert øy mellom elva og bekken etter flommen. I morges meldt NVE at demningen i Skålavatnet i høyden overfor bebyggelsen til Øygard og flere naboer var full og renner over.

- Også datter og svigersønn i nabolaget er blant dem som måtte evakuere, men alle kom seg vekk uten å vente på båt, sier Eva Øygard.

- Er det noen dyr tilbake i flomområdet ?

- Ja, det beiter sauer på jordene her. De greier seg fint.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!