Ekspert om indisk mutant:

- Kommer ikke lengre enn til døra

Den indiske virusversjonen har blitt påvist i Norge. Forskerne er derimot mer bekymret for den sørafrikanske og brasilianske versjonen.

EKSPLODERT: På kort tid har både politiske protester, hellige festivaler, og en dobbeltmutasjon ført til at smitten har eksplodert i India. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad om saken. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert

I går fikk en coronasmittet person påvist den nye Indiske varianten B. 1.617 i Bergen. Det bekrefter Haukeland sykehus på Twitter.

Enkelttilfellet er det første som er oppdaget i Norge.

Den nye varianten av viruset er en dobbeltmutasjon, og inneholder varianten mutasjoner fra L452R- mutasjonen og E484Q-mutasjonen.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad skrev tidligere i en SMS til Dagbladet at han er bekymret for hvordan denne type dobbeltmutasjon potensielt kan redusere vaksineeffekten og immuniteten.

«Hovedbekymringen vår ved denne type «dobbeltmutasjoner» er redusert vaksineeffekt og immunitet som følge av redusert antistoff-effekt. Det er rett og slett en noe økt risiko for at man kan bli smittet på nytt selv om man har gjennomgått covid-19 tidligere og selv om man er vaksinert», skrev Nakstad i en SMS.

Vil ikke dominere

Seniorforsker og faglig ansvarlig for influensa referanselaboratorium ved Folkehelseinstituttet, Olav Hungnes, sier til Dagbladet at han ikke tror den nye mutasjonen er like smittsom som de vi allerede har her til lands.

- Vi har ikke grunn til å tro at den er mer smittsom enn den britiske varianten, sier Hungnes.

Likevel påpeker han at dette er en variant som har dukket opp i India, og som ser ut til å dominere der. Det at den har overtatt i India, kan tyde på at varianten kan være mer smittsom.

Videre opplyser Hungnes at personen som har fått påvist den indiske varianten har blitt godt ivaretatt. Han påpeker også hvor viktig det er at man fort får kontroll på viruset.

- Det vil hele tiden dukke opp slike ymse varianter. Da er det viktig at tilfellet blir oppdaget fort, og at man har tiltak som karantene og isolasjon for å forhindre at viruset sprer seg, sier Hungnes.

Mutasjonene og Immunitet

Den britiske varianten er den som nå dominerer blant virusvariantene i Norge. Det kommer fram i FHIs ukesrapport at varianten nå utgjør 85 prosent av smittetilfellene i Norge.

- Det virker som om det er den britiske versjonen som er det er mest spenstig nå. Er du vaksinert, eller tidligere vært smittet av en av de andre variantene, er du immun, opplyser seniorforskeren.

Selv om det stadig blir oppdaget nye mutasjoner, vil gevinsten av immunitet og vaksinene fortsatt være stor på sikt, ifølge Hungnes.

- Det vil ikke fullstendig ødelegge at vi får nye mutasjoner. Det er litt som influensa. Vi må regne med at nye varianter kommer, men vi vet jo ikke helt hvordan dette kommer til å bli. Folkehelse-verden er forberedt på at vi må endre vaksinene etter hvert som variantene unnslipper den immuniteten. Gevinsten vi får av vaksinen blir på sikt ikke borte, men heller ikke total, sier han.

- Mer bekymret

FHI har tidligere vist bekymring overfor både den sørafrikanske og brasilianske versjonen. Nå utgjør den sørafrikanske mutasjonen omtrent to prosent av smittetilfellene. Kun et tilfelle av den brasilianske versjonen er oppdaget i Norge til nå.

Seniorforskeren uttrykker en større bekymring om immunitet når det kommer til den sørafrikanske og brasilianske varianten, enn den indiske så langt.

- Vi er mer bekymret for den sørafrikanske versjonen som vi har sett kan smitte blant de eldre og fullvaksinerte. Akkurat som den brasilianske. Med de nye mutasjonene som kommer nå, har vi sett enkelttilfeller. Men de kommer ofte ikke lengre enn til døra, sier Hungnes.

Også professor i sosialmedisin og epidemiologi ved NTNU, Steinar Westin, uttrykker en bekymring for den brasilianske versjonen.

- Personlig er jeg mest bekymret for den brasilianske versjonen, fordi man ser at noen blir syke på nytt etter å ha vært smittet.

Westin er også begeistret over hvordan kommunene og kommuneoverlegene har klart å holde de nye mutasjonene under kontroll.

- Vi må jo bli imponert over hvordan kommunene har taklet dette. Kommunene blir fort mobilisert, og det har berget oss gjennom pandemien, sier Westin.

Ikke mye kunnskap

Dobbeltmutasjonen ble oppdaget i India i slutten av mars, og den begynner å spre seg betydelig rundt i landet.

Seniorforsker Hungnes påpeker at den indiske versjonen er en versjon man enda ikke har så mye kunnskap om. Forskere jobber nå med å kartlegge hvilke egenskaper varianten har, og hvor smittsom den er.

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI har tidligere uttalt til Dagbladet at mutasjonene i den indiske versjonen består av to mutasjoner vi tidligere har sett i Norge.

Dobbeltmutasjonen B 1.617 består både av varianten mutasjoner fra L452R- mutasjonen og E484Q-mutasjonen.

Tallene i mutasjonsnavnet viser hvor mutasjonene har oppstått, og bokstavene forteller hvilken aminosyre-endring som blir resultatet av mutasjonen.

L452R er sett i den versjonen som kalles California-varianten av viruset, og som er påvist i større omfang i USA. Det har også blitt bevist at den mutasjonen opprinnelig hadde sitt opphav i India. Viruset mistenkes å være noe mer smittsomt, ifølge Vold.

Videre forklarte Vold at E484Q-mutasjonen har store likhetstrekk med E484K-mutasjonen, men forskjellen ligger i aminosyrene. Hun uttalte også da at virus med mutasjon E484K mistenkes å være mer smittsom, og er den samme mutasjonen som man har sett i den sørafrikanske varianten.

SEKVENSERING: Line Vold ved Folkehelseinstituttet forklarer hvorfor de benytter seg av metoden helgenomsekvensering. Reporter: Frode Andresen. Video: Madeleine Liereng Vis mer

– Mutasjonen er også påvist i andre virus enn den sørafrikanske varianten, og er påvist i virus fra reisende fra en del afrikanske land til Norge. I tillegg til at mutasjonen er forbundet med økt smittsomhet, og det er også reist spørsmål om denne mutasjonen kan gjøre at vaksinene har noe redusert effekt, uttalte Vold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer