Skal vise resultater:  Gunhild Stordaen og EAT skal samarbeide med Peter Bakker og World Business Council for å få forretningslivet til å bringe løsninger på problemene med matproduksjon. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Skal vise resultater: Gunhild Stordaen og EAT skal samarbeide med Peter Bakker og World Business Council for å få forretningslivet til å bringe løsninger på problemene med matproduksjon. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Kommer ikke resultatene, kan dere kaste tomater på meg

Eat-forumet presenterer løsninger på verdens helse- og miljøproblemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet):  -Hvordan var det du sa det til meg, Gunhild?, spør Peter Bakker, president for World business council for sustainable development, fra scenen under Eat-forumets andre dag i Stockholm.

- Jeg sa «go big or go home», svarer Gunhild Stordalen.

Handling etterlyses jevnlig under hele konferansen. Tirsdag lanserte Eat konkrete tiltak. Lancet-kommisjonen skal i samarbeid med Eat sammenstille forskning på mat og miljø og hvilke tiltak som virker i en rapport neste år. Til helgen har kommisjonen sitt første møte.

- Eat-Lancet-kommisjonen skal lage et fundament for forskningsbaserte målsetninger. Vi vil bringe næringslivet til bordet og få dem til å oversette dette til forretningsmuligheter, sier Gunhild Stordalen.

Profitt er nøkkelen Muligheten for å tjene penger må inkluderes for at noe skal skje.

- Neste år vil jeg komme hit og presentere løsninger. Året etter vil jeg vise resultater. Kommer ikke resultatene, kan dere kaste tomater på meg, sier Peter Bakker i World Business Council, en verdensomspennende organisasjon av mer enn 200 selskap.

Han ønsker seg fem konkrete mål fra forskningen Lancet-kommisjonene skal gjøre.

- Hvilke resultater vil du vise oss om to år?

- Først må vi lage et kart over alle utfordringene som er der ute og hva løsningene er. Jeg vil vise hvilke selskap jeg har inkludert for å bringe løsningene og endringene vi gjør. Vi trenger ikke forklare til hverandre lenger at systemet er ødelagt, vi må begynne å fikse det. Hvis jeg ikke kan vise dere at noe er fikset om to år, så snakker vi bare fortsatt, sier Bakker.

Hele systemet må endres, understreker han. Ikke bare forretningslivet, også reguleringer og holdninger.

- Forretningslivet har mye makt, men vi må også endre reglene, uten at politikere er med får vi ikke gjort noe, sier Bakker.

Miljøavgift Han understreker at vi også må gjøre noe med all maten vi kaster.

- Trenger vi avgift på kjøtt?

- Vi trenger å se det i sammenheng. Produksjon av kjøtt har et stort miljøavtrykk. Kjøtt er altfor billig, fordi vi ikke betaler for skaden det gjør for miljøet. Det må endres. Men jeg er usikker på om det skal være en egen avgift på kjøtt, eller en karbonavgift. Vi må betale for skaden det gjør om vi vil at folk skal slutte å spise så mye, sier Peter Bakker.

- Svaret er ikke én enkelt avgift, ikke ett enkelt tiltak, vi må tenke på nytt om hele matkjeden og få en integrert politikk om mat, helse og klima, sier Gunhild Stordalen.

- Men det er ingen grunn til å vente på forskningen. Vi kan begynne å handle nå. Muligheten for suksess er stor om vi jobber sammen, sier Gunhild Stordalen.