Kvinne smittet av kjøttetende bakterie:

- Kommer ikke til å bade mer i sommer

En kvinne er innlagt på sykehus etter å ha blitt smittet av en kjøttetende bakterie. Naboer forteller til Dagbladet at det er skummelt at noe slikt kan skje der de bader.

MIDDAGSBUKTA: En kvinne ble smittet av den kjøttetende bakterien Vibrio i slutten av juni. Video: Lars Eivind Bones og Christian Roth Christensen Vis mer

Tidligere i dag ble det kjent at en kvinne er smittet av en kjøttetende bakterie etter at hun badet i Middagsbukta i Asker i slutten av juni.

Pressevakt ved Vestre Viken HF, Jens Kristian Jebsen, bekrefter overfor Dagbladet at pasienten er lagt inn på sykehuset til behandling, men han kan ikke si noe mer om status eller symptombilde.

Tormod Aas og Astrid Aas bor til daglig i Oslo, men har sommersted på Brønnøya.

De forteller til Dagbladet at beskjeden om funn av kjøttetende bakterier i nærområdet ikke var noe hyggelig å få.

- Det er skummelt, og overraskende. Det er noe vi selvfølgelig ikke liker, sier ekteparet til Dagbladet.

SKUMMELT: Tormod og Astrid Aas sier at det er skummelt at det er funnet bakterier der de vanligvis bader. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SKUMMELT: Tormod og Astrid Aas sier at det er skummelt at det er funnet bakterier der de vanligvis bader. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Tjue grader i vannet

- Vi vil gjerne bade når det passer oss og uten fare for at vi blir syke, fortsetter de.

De to forteller at de bader ofte om sommeren.

- I fjor badet vi masse. I år har jeg bare hatt et bad, sier Tormod.

Den kjøttetende bakterien som lever i sjøen formerer seg bare når temperaturen i vannet er over 20 grader over en periode.

Og det er først da Astrid forteller hun bader.

- Vannet må være godt over tjue grader for at jeg skal bade, og det gjør det skummelt. Kanskje jeg ikke kommer til å bade i sommer, sier hun, og legger til:

- Hvis jeg ikke får en kontrabeskjed om at det er trygt da.

Aas-ekteparet forutsetter også at saken blir fulgt opp. og at de får videre beskjeder fra kommunen om vannet er farlig for andre.

MIDDAGSBUKTA: En kvinne ble smittet av den kjøttetende bakterien Vibrio i slutten av juni. Foto: Lars Eivind Bones
MIDDAGSBUKTA: En kvinne ble smittet av den kjøttetende bakterien Vibrio i slutten av juni. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Eldre personer utsatt

Kommuneoverlegen i Bærum, Frantz Leonard Nilsen, understreket overfor Dagbladet tidligere i dag at det har vært tilfeller av denne bakterien i Danmark og i Norge i mange år. Den har også vært rapportert helt sør i Sverige.

- Vi har hatt sporadiske tilfeller av dette før, mens vi nå ser en økt forekomst. Vi er ganske sikre på at dette henger sammen med klimaendringer, sa Nilsen.

Han understreker at sykdommen særlig kan gi infeksjoner hos eldre eller personer med nedsatt immunforsvar:

- For de fleste av oss er det ikke grunn til å være bekymret, men de med svekket immunforsvar bør vise forsiktighet, slår hun fast.

BAKTERIEN: Milde symptomer kan være øregangssmerter og utflod fra øret eller mindre sår i huden, opplyser Folkehelseinstituttet. Illustrasjon: Shutterstock / NTB scanpix
BAKTERIEN: Milde symptomer kan være øregangssmerter og utflod fra øret eller mindre sår i huden, opplyser Folkehelseinstituttet. Illustrasjon: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Nilsen understreker at det er spesielt viktig å dekke til sår i tillegg til å være oppmerksom på om man har fått noen sår etter å ha vært ute og badet.

- Ta kontakt med lege hvis såret ditt blir rødt og større, og du får feber, advarer han.

For badelystne nordmenn, er det kanskje greit å vite at Folkehelseinstituttet foreløpig bare har fått inn meldinger om noen svært få tilfeller fra Oslofjorden og Telemarkskysten i sommer.