- BLIR TORTURERT: Anders Behring Breivik (34) mener seg torturert i Skien fengsel, der han soner forvaringsdommen på 21 år. Foto: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADET
- BLIR TORTURERT: Anders Behring Breivik (34) mener seg torturert i Skien fengsel, der han soner forvaringsdommen på 21 år. Foto: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADETVis mer

- Kommer ikke til å overleve soningstida

Anders Behring Breivik i nytt brev til internasjonal presse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrordømte Anders Behring Breivik (34) har sendt et nytt brev til internasjonal presse.

- Jeg kommer ikke til å overleve soningen, skriver han i brevet, som bl.a. den tyske avisa Die Welt har mottatt. Brevet er på 30 sider.

Massedrapsmannen skriver videre at han blir «torturert» i fengselet. Behandlingen han får, er den verste i Europa, hevder han.

Streng sensur Breivik er dømt til 21 års forvaring for å ha tatt livet av 77 mennesker under terroraksjonene hans 22. juli 2011. Han soner for tida på avdeling for særskilt sikkerhet i Skien fengsel, under streng sensur.

Minstetida for soning er ti år, men i teorien kan han bli sittende i fengsel resten av livet, avhengig av framtidige vurderinger av hvorvidt han fremdeles utgjør en samfunnstrussel.

Breiviks advokat Tord Jordet bekrefter at Breivik har sendt ut et nytt brev.

- Det ble sendt fra ham i september, men ble først denne uka distribuert av kriminalomsorgen, sier Jordet til Dagbladet.

I tillegg til en rekke utenlandske medier har også norske myndigheter, en politistasjon og advokatene hans mottatt brevet, som er skrevet på korrekt, nøkternt og teknisk betont engelsk.

Ordlyden i brevet likner klagebrevet Breivik for et drøyt år siden sendte ut. Der gikk han til kraftig angrep på hovedsakelig Knut Bjarkeid, fengselsdirektør i Ila fengsel, der terroristen tidligere satt. I det brevet hevdet han seg behandlet i strid med menneskerettighetene, og at Bjarkeid og andre ledere i kriminalomsorgen aktet å drive ham til selvmord.

«Heltedåd» Bortsett fra å klage over soningsforholdene gjentar Breivik i brevet sitt politiske ståsted. Han betegner seg igjen som ytterliggående høyreekstremist, og skriver at han har gått bort fra vold som virkemiddel. Isteden vil han gjøre seg bemerket som politiker, og undertegner brevet som «partisekretær og kandidat for Norges fascistiske parti og nordiske liga».

Videre beskriver han angrepet på AUFs sommerleir på Utøya som en «heltedåd». 69 mennesker, for en stor del unge leirdeltakere, ble drept. De 30 sidene inneholder ingen tegn til anger eller medfølelse med ofrene og deres etterlatte.

Den terrordømte 34-åringen redegjør også for motivasjonen for terroren. Igjen trekkes tankene om en konspirasjon mellom media og politikerne fram.