Dagbladet erfarer:

Kommer ingen strøm-løsning

Olje- og energiminister Terje Aasland håper energikommisjonen kommer med forslag som bøter på strømkrisen. Men ifølge Dagbladets kilder kommer det ingenting som løser dagens kritiske situasjon.

LETER: Olje- og energiminister Terje Aasland leter etter løsninger på de skyhøye strømprisene, men har ikke funnet den ennå. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
LETER: Olje- og energiminister Terje Aasland leter etter løsninger på de skyhøye strømprisene, men har ikke funnet den ennå. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Det er store forventninger til regjeringens energikommisjon som legger fram sin rapport 1. februar.

Terje Aasland sa til Dagbladet onsdag at han håper kommisjonen kan hjelpe regjeringen med å løse priskrisen på strøm.

- Jeg håper de ser på enkelte kortsiktige tiltak for prisdannelse og om det finnes tiltak de mener vi bør kikke på, sa Aasland.

«Alt må vurderes»

Marianne Sivertsen Næss, leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget, sier «alt må vurderes».

- Energikommisjonen vil gi noen svar på hvilke grep som vil være viktig på lengre sikt. Vi må, basert på deres arbeid, sørge for tiltak som gjør at vi aldri havner i en liknende situasjon igjen, sier Sivertsen Næss til Dagbladet.

Kilder: Ser ikke på pris

Dagbladet kan nå fortelle at energikommisjonen regjeringen og ledende Arbeiderparti-politikere har hatt forventninger til i nærmere ett år ikke kommer med noen løsninger på priskrisen.

Det bekrefter kilder med kjennskap til kommisjonens arbeid.

Energikommisjonens mandat er omfattende og kan tolkes til at den også skal se på prisdannelsen, men Aasland innrømmer overfor Dagbladet at sluttmarkedet og pris ikke inngår i mandatet.

Dagbladet får også bekreftet fra flere hold at kommisjonen ikke har tolket mandatet til at de skal se på strømprisene.

Økt produksjon og ENØK

Etter det Dagbladet forstår er det to hovedlinjer i rapporten fra energikommisjonen: Hvordan kraftproduksjonen og energieffektiviseringen kan økes.

En kilde påpeker at skulle de også sett på sluttmarkedet, som inkluderer strømselskapene, og prisdannelsen ville de ikke hatt tid. Kommisjonen har allerede utsatt rapporten som skulle vært levert før jul.

Det er stor uro og utålmodighet internt i Arbeiderpartiet for å finne en løsning på strømkrisen, men prisen blir ikke tema før regjeringspartiene Ap og Sp setter seg sammen med SV etter at energikommisjonen har lagt fram sin rapport.

Da har det gått 14 måneder siden strømstøtten ble innført av regjeringen desember 2021.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer