Ekstremværet «Hans»

Kommer med advarsel

Uværet «Hans» er på vei inn i landet. På Meteorologisk institutt følger meteorologer spent med på det uvanlige værsystemet.

UVÆRET «HANS»: Det er ventet 80-100 millimeter på 24 timer. Hendelsen vil mange steder være blant de kraftigste siste 25 år, ifølge Meteorologisk institutt. Foto: Meteorologene på Twitter
UVÆRET «HANS»: Det er ventet 80-100 millimeter på 24 timer. Hendelsen vil mange steder være blant de kraftigste siste 25 år, ifølge Meteorologisk institutt. Foto: Meteorologene på Twitter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er i dag, ifølge meteorolog Rannveig Eikill, «litt hektisk» på arbeidsplassen hennes, som er Meteorologisk institutt.

Uværet «Hans» er på vei mot Østlandet, og det er sendt ut rødt farevarsel for ekstremt mye regn, jordskred og flom i store deler av Sør-Norge.

- Dette er et såpass uvanlig værsystem, at jeg tror det er flere på kontoret som er litt spente på hvordan dette utvikler seg, sier meteorologen.

Klimaforsker Hans Olav Hygen har jobbet ved Meteorologisk Institutt i over 20 år. Ekstremværet «Hans» overrasker ham og de andre meteorologene. Video: Dagbladet TV. Programleder: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

- Konsekvensene

Mandag formiddag er det fremdeles stille før stormen.

- Det har begynt å regne, og det regnet i hele natt, men det er først utover dagen i dag at den kraftigste nedbøren begynner. Den blir kraftigst fra i ettermiddag og fram til tirsdag kveld, så det er fortsatt noen timer til vi ser de store konsekvensene, sier Eikill til Dagbladet i 10-tida.

HØNEFOSS: Ekstremværet Hans som har blitt kategorisert som rødt farevarsel i Sør- øst Norge. I Vassdragene rundt Hønefoss har det kommet mye nedbør.Foto: Frederik Ringnes / NTB
HØNEFOSS: Ekstremværet Hans som har blitt kategorisert som rødt farevarsel i Sør- øst Norge. I Vassdragene rundt Hønefoss har det kommet mye nedbør.Foto: Frederik Ringnes / NTB Vis mer

- Hva viser prognosene nå?

- Vi forventer 100 millimeter nedbør på 24 timer. Det ventes kraftige byger, og det er fare for styrtregn. Det ser ut som at det er nord for Oslo, Innlandet, nord for Buskerud og områdene rundt, som rammes hardest, svarer meteorologen.

Bekymret

Danmarks meteorologiske institutt (DMI) varsler om vind i stormstyrke, men i det nordjyske viser DMI's prognose at vinden i løpet av tirsdag kommer tett opp mot orkanstyrke, forteller vakthavende meteorolog Klaus Larsen til danske BT.

Meteorolog Eikill sier det også er ventet sterk vind utsatte områder i Norge, særlig langs kysten i Agder, men legger til:

- Det er nedbørsmengden vi er mest bekymret for i Norge.

- Hvor bekymret er dere?

- Det er en ganske ekstrem situasjon, og derfor har vi også sendt ut et ekstremvarsel. Det er uvanlig at lavtrykk kommer inn fra øst. Normalt er det fra vest lavtrykk treffer Norge, sier Eikill og legger til at lavtrykket som nå treffer inneholder fuktig og varm luft fra Middelhavet.

Hennes beste råd til folket er å holde seg oppdatert, følge med på anbefalinger fra beredskapsmyndighetene, samt vurdere om det er nødvendig å dra på tur når regnet for alvor setter inn.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer