Gretha Thunberg

Kommer med bønn etter rykteflommen

- Jeg har aldri møtt en eneste klimaaktivist som kjemper for klimaet for pengenes skyld. Den tanken er helt absurd, skriver Gretha Thunberg på Facebook.

FIKK NOK: Klimaforkjemperen Gretha Thunberg svarer tilbake på rykter om at hun har bakenforliggende motiver.
FIKK NOK: Klimaforkjemperen Gretha Thunberg svarer tilbake på rykter om at hun har bakenforliggende motiver. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Greta Thunberg (16) ble et kjent fjes etter å ha gått ut i skolestreik for å sette klimadebatten på agendaen under det svenske valget. I ettertid har hun blitt omfavnet av verden for sin tydelige røst og krav til politikere om å ta grep.

Oppmerksomheten rundt henne ble så stor at hun holdt en tale på FNs klimatoppmøte i desember og gjestet Skavlan i januar.

VERDENS NYE KLIMASTJERNE: Svenske Greta Thunberg ble akkurat kåret til en av verdens mest innflytelsesrike tenåringer. Onsdag snakket hun til verdenslederne på FNs klimatoppmøte. Video: AP / NTB Scanpix. Klipp: Madeleine Hatlo. Vis mer

Samtidig som hun inspirerer mange unge til å følge hennes fotspor, har det kommet rykter om jentas motiver bak klimakampen.

Nå har Thunberg fått nok, og gått ut for å legge lokk på stemmesurret - på vegne av seg selv og sin familie. I det lange innlegget på sin offisielle Facebook-side forklarer hun hvordan alt starta og ledet opp til der hun befinner seg i dag.

- Mange mennesker elsker å spre rykter om at jeg har «folk i ryggen», eller at jeg er «betalt», eller blir «utnytta» for å gjøre det jeg gjør. Men det finnes ingen «bak» meg foruten meg selv. Foreldrene mine var så langt fra klimaaktivister som du får det, frem til jeg informerte dem om situasjonen, skriver hun i sin appell på Facebook.

- Jeg har aldri møtt en eneste klimaaktivist som kjemper for klimaet for pengenes skyld. Den tanken er helt absurd, tilføyer hun.

Høres for voksen ut

En av klagene hun trekker frem er at hun «høres ut og skriver som en voksen». Til det svarer ungjenta - kan ikke en 16-åring snakke for seg selv?

I appellen på Facebook ber hun om hjelp til å nå ut til de voksne som sprer løgnene, så hun kan fokusere på skolen istedet. Hun understreker at det hun sier ikke er noe nytt, det er noe forskere har sagt gjentatt ganger - i årtier.

- Jeg er bare en budbringer - og likevel får jeg så mye hat, skriver hun.

Hun runder av innlegget med å si seg enig i at hun er for ung til å gjøre dette. Men siden nesten ingen gjør noe, og fremtiden står på spill, må ungdommen ta over stafettpinnen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer