Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kommer med bønn til myndighetene: - Ikke hent liket

Det er mer enn ei uke siden misjonæren John Allen Chau ble drept på øya North Sentinel. Stadig flere tar til orde for at øyboerne skal forbli uforstyrret.

DREPT: Den 27 år gamle amerikaneren John Allen Chau ble drept på øya North Sentinel i forrige uke. Foto: NTB Scanpix
DREPT: Den 27 år gamle amerikaneren John Allen Chau ble drept på øya North Sentinel i forrige uke. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er nå halvannen uke siden den 27 år gamle amerikaneren John Allen Chau ble drept av lokalbefolkningen på den isolerte øya North Sentinel i Bengalbukta.

27-åringen besøkte øya med intensjon om å «etablere Jesu rike» på øya, men fiskerne som smuglet ham inn har bekreftet overfor myndighetene at misjonæren måtte bøte med livet.

Politiet skal ha lokalisert stedet på stranda der amerikaneren ligger begravet, men det ble tidlig klart at det ville bli problematisk å etterforske saken og å hente liket.

Nå har Survival International, en gruppe som kjemper for urbefolkningens rettigheter, kommet med en bønn til indiske myndigheter: La liket ligge og la stammefolket være i fred.

- La liket være i fred

I en pressemelding sier gruppas direktør, Stephen Corry, at en eventuell aksjon på øya for å hente liket av Chau og etterforske drapet, kan være «utrolig farlig» for alle involverte. Spesielt tenker han på sentineleserne, og sier at liket ikke bør hentes.

- Risikoen for en dødelig epidemi av influensa, meslinger eller andre sykdommer, er stor. Denne øker hver gang det er kontakt, sier han, og legger til.

- Man bør la Chaus lik være i fred, og man bør la sentineleserne være i fred.

En gruppe indiske antropologer, forfattere og aktivister kom mandag med en liknende appell til myndighetene. Det skriver The Guardian.

- Rettighetene og ønskene til sentineleserne må respekteres. Å eskalere denne konflikten kommer til å føre til mer skade enn nytte, heter det i uttalelsen.

- Ikke som i 1500

Anne Spurkland, professor i molekylær immunologi ved Universitetet i Oslo, sier til Dagbladet at hun ikke er like bekymret på sentinelesernes vegne akkurat når det kommer til spredning av sykdommer.

- De som bor på øya har et immunforsvar som alle andre. De har ikke immunsvikt på noe vis. Tar man for gitt at menneskene som dukker opp der, amerikaneren som ble drept og de som eventuelt skal hente ut liket, er friske og vaksinerte, er ikke de som bor der noe mer sårbare enn vi er.

Videre forteller hun at unntaket vil være diaré og forkjølelse som alle er utsatt for, men at det vil bli feil å sammenlikne dette med da europeerne kom til Amerika og store deler av lokalbefolkningen bukket under for epidemier.

- Den gang døde folk som fluer av sykdommer som kopper og meslinger også i Europa. Sykdomssituasjonen er helt annerledes i dag og vi er mye friskere enn vi var den gang, sier Spurkland.

Samtidig understreker hun at det ikke nødvendigvis er helt ufarlig, og at det er sykdommer som fremdeles kan være et problem dersom menneskene som kommer til øya er smittebærere av for eksempel influensa eller meslinger, men at sannsynligheten for dette er liten. Hun mener at eksponeringen for en annen kultur, med alt det måtte medføre, vil utgjøre en større trussel for øysamfunnets levesett.

Turisme

Nettopp dette med eksponeringen for en annen kultur, er en problemstilling som også har dukket opp i forbindelse med drapet på Chau. Ifølge BBC er flere stammesamfunn på Andamanene gjenstand for en økende turisme.

For å observere Jarawa-stammen, har mange turister benyttet seg av en to timer lang bussreise fra øygruppas hovedstad Port Blair til Baratang. For å gjøre det, må man reise langs Andaman Trunk Road.

I 2013 la høyesterett ned et forbud mot at turister kunne benytte seg av veien. Forbudet ble seinere reversert da lokale myndigheter forsikret domstolene om at de ikke ville tillate turisme eller kommersielle interesser i de utsatte områdene.

Manish Chandi, som har studert øygruppa i 18 år, forteller at det ble satt opp en ferje som et alternativ til veien.

- Det var et smart trekk. Om noen spør, kan de alltids si de har gjort det mulig for turistene å velge et annet alternativ, og at valget hviler på dem. Men nesten uten unntak velger turistene å reise langs veien, sier Chandi til den britiske rikskringkasteren BBC.

- Også yachter med turister reiser ofte forbi øyene. Men de fleste blir avskrekket av at kystvakta patruljerer i området, sier han.

Komplisert

Politisjef på Andamanene, Depandra Pathak, fortalte i forrige uke til The Guardian at de har startet en etterforskning, men at de foreløpig ikke hadde gått i land på øya.

- Vi så på dem i cirka tre timer, og så fem eller seks sentinelesere gående langs stranda. De bar på pil og bue og så ut mot havet. Jeg vil si at de var veldig oppmerksomme, sa han.

Overfor New York Times bekreftet han hvor komplisert denne saken er for myndighetene.

- Om vi hadde nærmet oss, hadde de angrepet. Denne saken er den merkeligste og vanskeligste jeg har vært med på. Vi forsøker å tre inn i en helt annen sivilisasjons verden, sa han.

Så sent som i går sa Pathak at de så seg nødt til å komme enda tettere på åstedet og stedet Chau ligger begravet.

Bambusstenger

Dette er heller ikke første gang et besøk på øya har ført til drap. Forrige gang var i 2006 da to fiskere drev i land på øya etter å ha sovnet om bord i fiskebåten sin.

De ble umiddelbart drept av stammefolk, og da familiene deres varslet myndighetene, forsøkte den indiske kystvakta å komme til øya med et helikopter for å hente ut likene.

Helikopteret ble ifølge The Telegraph møtt av en sverm av piler fra stammefolket på bakken, og måtte snu med uforrettet sak.

Omkring ei uke etter drapet skal øyboerne ha gravd opp likene av de to fiskerne og hengt dem fra bambusstolper på stranda. Indiske myndigheter frykter nå at en slik seremoni er den eneste måten de kan få identifisert liket av Chau på.

- Jeg vil ikke dø

I etterkant av Chaus død, har det blitt gjort funn av 13 sider med håndskrevne notater som beskriver hans siste dramatiske dager.

«Jeg er redd. Jeg ser på solnedgangen og den er vakker - gråter litt … og lurer på om det er den siste solnedgangen jeg opplever», skrev han i notatene som ble etterlatt i fiskebåten utenfor øya, ifølge Washington Post.

Chau padlet inn til øya i en kajakk, og hadde med seg fisk, sakser og sikkerhetsnåler som han ville gi i gave til stammefolket.

En av dagene på øya skal en liten gutt ha forsøkt å treffe ham med en pil.

«Hvorfor måtte den lille gutten skyte meg i dag?», spør han i notatene.

Indiske myndigheter mener Chau visste at stammen var fremmedfiendtlige.

«Jeg vil ikke dø. Kan det være smartere å la noen andre gjennomføre oppdraget? Nei jeg tror ikke det», noterte han.

Dagen etter ble han drept.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!